terug

Schotel

Collectie: Gemeentemuseum Den Haag

 • De schotel is uitgevoerd zonder standring. De schuin oplopende achterzijde is gedecoreerd met concentrische cirkels. De randdecoratie bestaat uit in medaillons en vakken geplaatst blad- en bloemwerk. Een eenvoudige bies van door boogjes verbonden bloemen omcirkelt het gekroonde alliantiewapen op een verder onbeschilderd plat.

  Het wapen met negen gouden, aaneengesloten ruiten behoort aan Johan van der Does (Delft 1644-Gouda 1704), onder meer burgemeester van Gouda en gedeputeerde ter Staten-Generaal. Hij trad op 15 september 1677 te Schiedam in het huwelijk met Elisabeth van der Dussen (1657-1730), dochter van Adriaan van der Dussen, lid van de vroedschap en burgemeester van Schiedam. Haar wapen is doorsneden met daaroverheen een in twee rijen geschaakt St. Andrieskruis. Het helmteken bestaat uit een borstbeeld van een Moor met haarband.

  Eveneens AK gemerkt en met dezelfde heraldische voorstelling gedecoreerd zijn nog eens twee borden, twee kannen en een kandelaar die alle in 1915 te Haarlem werden geëxposeerd. Het betreft hier dus niet slechts een uit borden bestaande serie. Er zal sprake zijn geweest van een gerichte opdracht voor een bepaalde serie objecten die met dezelfde wapendecoraties zijn uitgevoerd.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Actueel

 • Delftsaardewerk op twitter

  <<>>
 • Unieke plaque voor de collectie van Museum Prinsenhof Delft

  Unieke plaque voor de collectie van Museum Prinsenhof Delft

  Begin december heeft de Stichting voor Hulp aan Delftse Jongeren (SHDJ) een bijzondere...

  lees meer