terug

Vloot met deksel op onderschotel

Collectie: Gemeentemuseum Den Haag

 • Het rechthoekige bakje is achtkantig gevormd met accoladevormige randen aan de deksel en onderschotel. De deksel wordt bekroond door een als knop gevormde druiventros. Op de onderschotel is de omranding van het waterlandschap in relief uitgevoerd. Het tafereel van het rivierlandschap op de zijwanden en deksel van het bakje toont een staande visser bij een boom.

  Een soortgelijke voorstelling met bovendien een omlijsting van rococo voluten treffen we aan op een rechthoekige schaal uit plateelbakkerij De Lampetkan. In dat geval gaat het om een afbeelding naar een prent van Abraham Bloemaert (1564-1651). Chine de Commande porselein met dit type voorstellingen was in het midden van de achttiende eeuw bijzonder populair. Zowel op 'famille rose' porselein als in 'encre de Chine' vormt Bloemaerts prent een onderdeel van de decoratie. Ongetwijfeld zal de Delftse plateelschilder hierdoor zijn geinspireerd en leidde het tot aangepaste decoraties zoals bij ons Delftse vlootje.

  Het model ontleent in oorsprong zijn vorm aan houten botervaatjes, zie verder voor een soortgelijk vlootje object.nr. 0400604.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Actueel

 • Delftsaardewerk op twitter

  <<>>
 • Unieke plaque voor de collectie van Museum Prinsenhof Delft

  Unieke plaque voor de collectie van Museum Prinsenhof Delft

  Begin december heeft de Stichting voor Hulp aan Delftse Jongeren (SHDJ) een bijzondere...

  lees meer