terug

Actueel

 • Aan tafel met Nederlandse kleikaart: Fundamentals of Makkum-Atelier NL

  Aan tafel met Nederlandse kleikaart: Fundamentals of Makkum-Atelier NL

  Na de Pyramids of Makkum uit 2008 waarbij vier hedendaagse ontwerpers nieuwe interpretaties gaven aan het zeventiende-eeuwse fenomeen van Delftse bloemhouders brengt Koninklijke Tichelaar Makkum in 2009 Fundamentals of Makkum. Onder deze titel vallen zowel de herinterpretaties van tegelkachels door Dick van Hoff als een pottenbakkerservies ontworpen door Atelier NL.

  Het servies is een uitwerking van “Uit de klei getrokken”, het afstudeerproject (Design Academy Eindhoven 2006) van Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk (Atelier NL). Nederland zien zij als een afzettingsgebied waarvan de bodem bestaat uit afzettingen van rivier- zee- en gletsjerklei. Door op verschillende plekken in Nederland klei af te graven, deze te vormen en te bakken, werd een bijzondere serie borden en kommen verkregen: een gebakken landkaart in verschillende kleuren.  Omdat elke kleisoort verschillende chemische en fysische eigenschappen heeft, ontstaat na het bakken een rijk palet aan natuurlijke kleuren.

  Het concept van atelier NL is samen met Koninklijke Tichelaar Makkum doorontwikkeld tot een servies waarin lokaliteit en vakmanschap tot uitdrukking worden gebracht. Op elk stuk wordt door middel van een stempel de plaats van herkomst van de klei aangegeven. Van het servies is ook een gedecoreerde versie ontwikkeld. De illustraties, gemaakt door Ika Kuenzel, zijn interpretaties van de landschappelijke elementen van de locatie waar de klei is afgegraven.

  Het servies sluit goed aan bij het Nederlandse pottenbakkersgoed dat tot en met de 19e eeuw in Makkum werd gemaakt. In tegenstelling tot Delftse tinglazuuraardewerk waarbij men met een ondoorzichtig glazuur een witte schilderondergrond creëerde is dit aardewerk bedekt met een transparant loodglazuur. De werking van dit servies berust dan ook op de zichtbare gradaties in kleikleuren.

  Foto's: Koninklijke Tichelaar Makkum