terug

Actueel

 • Een blauwwitte kerst: kijk mee hoe Heinen Delftware kerstballen maakt

  Een blauwwitte kerst: kijk mee hoe Heinen Delftware kerstballen maakt

  Heinen Delftware (Putten) produceert vanaf begin jaren ’70 tot op heden aardewerk gedecoreerd naar voorbeeld van het traditionele Delfts aardewerk. Rond de kerst behoren ook blauwwitte en gekleurde kerstballen tot het assortiment. Onderstaande foto’s geven een indruk van de productie.

   

   

   

  De kerstballen worden gemaakt van gietklei. Deze vloeibare klei wordt in mallen gegoten. De hier getoonde mal is bestemd voor ronde kerstballen.

   

   

   

  De klei laat men enkele uren in de mal drogen. Vervolgens wordt de mal geleegd om te voorkomen dat de kerstballen geheel massief worden. Na een dag drogen in de mal kunnen de holle ballen uit de mal gehaald worden.

   

   

   

  Eenmaal uit de mal zijn de naden nog zichtbaar. Deze worden met een spons glad gemaakt zodat de kerstballen netjes rond zijn en geen ruwe plekken meer hebben.

   

   

   

  Na de eerste bakgang op 1000 ËšC zijn de kerstballen klaar om naar de schilder te gaan.

   

   

   

   

  Na het aanbrengen van de decoratie worden de ballen bedekt met een transparant glazuur en nog een tweede keer gebakken.

   

   

   

  De kerstballen van Heinen Delftware zijn te verkrijgen in de twee winkels van Jorrit Heinen in Amsterdam. Ook andere fabrikanten zoals De Koninklijke Porceleyne Fles en Royal Goedewaagen produceren ‘Delftse’ kerstballen.