terug

Actueel

  • Hollandsche Knollen, 2009: kerstballen van Maaike Rozenburg

    Hollandsche Knollen, 2009: kerstballen van Maaike Rozenburg

    Het Hollandsche Knollen-project van Maaike Roozenburg begeeft zich op het snijvlak van design, (cultuur)historie, kunst en koken. Hollandsche Knollen is een eerbetoon aan de Hollandse grond en aan de wortel en knolgewassen die daarop groeien. Aards, bonkig en onooglijk, groeiend onder de grond en de onderdeurtjes in de Nederlandse keuken.  Met de collectie Hollandsche Knollen wil ontwerpster Maaike Rozenburg de schoonheid van deze oud Hollandse groentes tonen door ze te verwerken tot porseleinen pronkobjecten. Deze “schoonheden van eigen bodem,” gegoten van porselein en voorzien van een ophangkroontje zijn een hommage aan de aardpeer, de koolraap, de biet, de pastinaak, de meiraap, de schorseneer, de peterseliewortel, de koolrabi, de suikerbiet en de aardappel.

    De collectie bestaat uit 24 verschillende rapen, knollen en wortels van geglazuurd porselein, verkrijgbaar bij Moooi Gallery, Amsterdam.

    De serie Hollandsche Knollen maakte eerder dit jaar deel uit van de tentoonstelling ‘Boer zoekt Stijl’ (6 aug-27 sep 2009) in het Designhuis Eindhoven. Deze expositie stelde de versmelting van het stadse boerenleven en het boerse stadsleven centraal. Maaike Rozenburg maakt gebruiksgoed dat niet in de eerste plaats functioneel is, maar drager van een verhaal over haar gebruikers, de mens: “Gebruiksvoorwerpen zijn de gereedschappen van het dagelijks leven. Ze zijn even oud als de mensheid zelf en hebben een lange evolutie ondergaan; een familie die zich in de eeuwen heeft uitgebreid van de eerste vuistbijl tot een hele wereld van objecten. Deze gebruiksgoederen laten zien hoe het dagelijks leven van de mens is veranderd; van jager-verzamelaar, via het boeren bestaan naar dat van de moderne stedeling. Ik heb een fascinatie voor deze ‘gereedschappenen’ hoe ze een rol spelen in onze dagelijkse handelingen. Maar ook hoe ze zijn ontwikkeld tot communicatiemiddel, pronkstuk, verzamel object en luxeartikel. Deze rijkdom aan betekenis, vormen, materialen dienen als basismateriaal voor mijn ontwerpen.” In deze context ontwierp ze ook ‘Vaetwerk’ (2008), een serie aardewerk gebaseerd op archeologische opgravingen, eveneens opgenomen in de collectie van Moooi.