terug

Actueel

 • Publicatie Delfts aardewerk Museum Arnhem

  Publicatie Delfts aardewerk Museum Arnhem

  De nieuwste editie van Vormen uit Vuur staat geheel in het teken van de collectie Delfts aardewerk van Museum Arnhem. Na digitalisering en het online plaatsen op deze website volgt nu de publicatie over de collectie die grotendeels afkomstig is van de Arnhemse baron Willem Frederik Karel van Verschuer (1845-1922). Conservator Kristin Duysters schetst in Vormen uit Vuur het leven van de baron, ontrafelt zijn netwerk en brengt in kaart waar hij zijn aankopen deed. Daarnaast plaatst zij de collectie in een breder perspectief van andere particuliere verzamelaars, zoals John F. Loudon en A.H.H. van der Burgh. In de daarop volgende hoofdstukken bespreekt zij de invloed van blauw-wit Chinees porselein op Delfts aardewerk en de Delftse imitaties van Chinese roodstenen theepotten uit Yixing.

  Van Verschuer was een van de eerste verzamelaars die op grote schaal actief collectioneerde op deze gebieden. Daarnaast wist hij ook een breed overzicht van voorwerpen voor het interieur en voor aan tafel bijeen te brengen. Indrukwekkend is de hoeveelheid borden en schotels uit zijn bezit met een grote variatie in decors, uitvoeringen en maten. Juist door deze specifieke zwaartepunten in zijn collectie en de brede context waarbinnen zijn verzamelactiviteiten worden geschetst, is de publicatie een belangrijke aanvulling op de boeken over Delfts aardewerk die de afgelopen vijftien jaar verschenen zijn.

  K. Duysters, ‘Delfts aardewerk uit de collectie van Museum Arnhem, De verzameling van W.F.K. baron van Verschuer’, Vormen uit Vuur, 96 pagina’s,175 afbeeldingen in kleur.

  Te koop voor € 15,-.  excl. verzendkosten in de museumwinkel; museumwinkel@museumarnhem.nl.

  De tentoonstelling over Delfts aardewerk zal plaats vinden van 13 februari tot en met 5 juni 2016 in Museum Arnhem.