terug

Actueel

 • September 2009: opening nieuwe keramiekzalen V&A

  September 2009: opening nieuwe keramiekzalen V&A

  Dit najaar zal de grootste en meest omvangrijke keramiekcollectie ter wereld gedeeltelijk weer voor publiek toegankelijk worden. In het Victoria & Albert Museum te Londen opent op 18 september de eerste fase van de nieuwe keramiekopstelling. Verspreid over zeven zalen zullen ruim 3.000 objecten een beeld geven van de wereldgeschiedenis van keramiek, vanaf het vroegste Chinese aardewerk tot hedendaagse kunst.

  Delfts aardewerk dat in opdracht van Koningin Mary II (1662-1695) voor Hampton Court werd gemaakt zal in de hoofdzaal schitteren tussen andere topstukken variërend van Chinees porselein uit de Ming periode tot een door Picasso beschilderde vaas met zelfportret. De nadruk van dit encyclopedische ‘wereldbeeld’ ligt op onderlinge connecties tussen verschillende culturen en periodes.

  Daarnaast zal het museum in een afzonderlijke opstelling de technieken en materialen van keramiekproductie uitlichten. De hieraan gekoppelde atelierruimte (incl. oven) biedt behalve demonstraties ook de mogelijkheid voor bezoekers om zelf aan de slag te gaan. Tevens zal er een gedeeltelijke reconstructie worden gemaakt van de studio van Dame Lucie Rie, een van de grootste keramisten uit de twintigste eeuw.

  In een van de volgende vijf zalen wordt architecturale keramiek belicht aan de hand van onder meer een vijftiende-eeuwse Duitse kacheloven en Portugese tegeltableaus.

  De twintigste-eeuwse collecties, zijn over twee ruimtes verdeeld. Allereerst de fabrieksmatige productie met werken van ontwerpers zoals Susie Cooper en Clarice Cliff, en tafelgoed van onder meer Wedgwood. Daarnaast handvervaardigde unica (Studio Pottery) van kunstenaars zoals Bernard Leach en Lucie Rie.

  De expositie Objects of Luxury met achttiende eeuws Frans porselein van onder meer Sèvres, bijt de spits af van de tijdelijke tentoonstellingen.

  Tot slot wordt hedendaagse keramiek vertegenwoordigd door werk van kunstenaars als Anders Ruhwald en Martin Smith, aangevuld met een installatie van Edmund de Waal (Signs and Wunders).

  De tweede fase van de verbouwing van de keramiekzalen wordt vervolgens in 2010 geopend. Dit onderdeel huisvest in vier zalen de studiecollectie bestaande uit ruim 26.000 objecten en een studiecentrum. Deze ongekend omvangrijke bron voor onderzoekers, kunstenaars en liefhebbers bevat ook het overige deel van de collectie Delftse.

  Het ontwerp van de eerste fase wordt uitgevoerd door Stanton Williams. Het Nederlandse ontwerpbureau Opera Amsterdam is verantwoordelijk voor de tweede fase. 

  Naar aanleiding van de nieuwe opstelling is de publicatie Masterpieces of World Ceramics (R. Liefkens, H. Young [ed.], London 2008) verschenen.

  Foto impressies: Stanton Williams, Londen