terug

Actueel

 • Lezing en tentoonstelling 'Adellijk Aardewerk' Museum Arnhem

  Lezing en tentoonstelling 'Adellijk Aardewerk' Museum Arnhem

  Tot en met 5 juni presenteert Museum Arnhem met 'Adellijk Aardewerk' één van de belangrijkste collecties Delfts aardewerk van Nederland. Namelijk een selectie uit de collectie Delfts aardewerk van de Arnhemse baron Willem Frederik Karel van Verschuer (1845-1922). De vormgeving is van ontwerpster en styliste Lenneke Wispelwey. Op het orgelbalkon met koepel heeft zij het Delfts aardewerk in een verrassend strakke, moderne opstelling geplaatst op een donkerblauwe achtergrond, adellijk aardewerk waardig.

  Museum Arnhem beheert al sinds 1923 namens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een belangrijke collectie Delfts aardewerk, nagelaten door de Arnhemse baron W.F.K. van Verschuer (1845-1922). Van Verschuer was een van de grootste Delfts aardewerk verzamelaars van zijn tijd. Eén van de speerpunten van zijn verzameling was de invloed van het oosten op het westen, van blauwwit oosters porselein op Delfts aardewerk. Behalve rode theepotten waren decors geïnspireerd op oosters porselein één van zijn stokpaardjes. De hoeveelheid verschillende decors op borden en schotels in zijn collectie is indrukwekkend. Een lint van borden en schotels aan de wand symboliseert dit verzamelaspect. De bontgekleurde miniatuurschoenen en beeldjes van dieren en mensen geven de tentoonstelling een vrolijk accent. De voorwerpen met vergeten functies doen een beroep op uw inlevingsvermogen en dragen ongetwijfeld bij aan vermeerdering van uw kennis.

  De tentoonstelling is het sluitstuk van een groot onderzoek- en digitaliseringsproject. De collectie is inmiddels gepubliceerd in het tijdschrift Vormen uit Vuur. De volledige collectie Delfts Aardewerk is ook te bewonderen op de website www.delftsaardewerk.nl.

  Lezing 'Baron Van Verschuer en zijn collectie Delfts aardewerk' door conservator Kristin Duysters, zaterdag 16 april, 14.00 uur

  rsvp: info@museumarnhem.nl; kosten: entreeprijs museum, lezing gratis

  Museum Arnhem, Utrechtseweg 87, Arnhem. Tel. (+31)(0)263031400.

  www.museumarnhem.nl

  Adellijk aardewerk, verzameld door baron Van Verschuer, 13 februari - 22 mei 2016