terug

Actueel

 • Masterclass Bouwkeramiek uit Delft - 11 december 2015

  Masterclass Bouwkeramiek uit Delft - 11 december 2015

  In de geschiedenis van het Delfts blauw zijn er niet alleen gebruiks- en siervoorwerpen gemaakt, want aardewerk laat zich ook uitstekend vormen tot objecten voor het bouwbedrijf. Denk bijvoorbeeld maar aan bakstenen of tegels. Een van de belangrijkste Nederlandse producenten van bouwkeramiek in de 19de en 20ste eeuw was gevestigd in Delft, namelijk De Porceleyne Fles. De fabriek produceerde onder andere objecten voor het interieur van het Vredespaleis in Den Haag, maar bijvoorbeeld ook gevelsculpturen van Karel Appel in de jaren ’60 van de 20ste eeuw.

  De diverse architectonische objecten zijn vandaag de dag nog steeds te vinden in de stad, maar hoe herkennen we nou eigenlijk de diverse vormen van Delfts keramiek voor in- en exterieur? Tijdens deze speciale Delft Blue Academy* zullen verschillende sprekers iets vertellen over de geschiedenis van bouwkeramiek van De Porceleyne Fles in en om gebouwen. Door middel van een stadswandeling bezoeken we verschillende locaties om het architectonische keramiek in hun oorspronkelijke setting te bekijken. De dag zal eindigen bij de Porceleyne Fles, waar vooral de prototypes van bouwelementen uit het begin van de twintigste eeuw nog steeds te zien zijn.

  Programma:

  12.00 uur Inloop
  13.00 uur Welkom
  13.10 uur Bart Verbrugge: Bouwkeramiek van De Porceleyne Fles 1876 – 1940
  13.40 uur Suzanne Klüver: Bouwkeramiek in de collectie van Museum Prinsenhof Delft
  14.00 uur Simone Vermaat: Monumentale keramiek in de wederopbouwperiode
  14.30 uur Marga Schoemakers: Monumentale kunst van Jan Schoonhoven
  15.10 uur Vertrek stadswandeling
  16.15 uur Rondleiding in de tuin van de Porceleyne Fles
  16.45 uur Borrel
  18.00 uur Einde

  Datum: 11 december 2015

  Locatie: Museum Prinsenhof Delft

  Kosten: €10,- per persoon

   

  *Museum Prinsenhof Delft wil de komende jaren met een Delft Blue Academy haar kennis en deskundigheid met betrekking tot Delfts Blauw op de kaart zetten. Door middel van workshops, masterclasses en lezingen zal de Delft Blue Academy het Delfts Blauw onder de aandacht brengen voor een divers publiek. Van beginnende verzamelaars tot doorgewinterde deskundigen. Iedereen komt aan bod.