Kunstmuseum Den Haag

Vaas

Delft, 1879

De twee toelopende vazen vertonen een nagenoeg identiek bloemdecor dat eenzijdig is weergegeven. Een vaas heeft aan de bovenrand, in plaats van een bloemdecoratie, ene volgens Delftse traditie toegepaste band van servetwerk met ovale cartouches. Het bloemdecor staat bekend als het Tulk-zonnebloemmotief en is ontworpen door Cornelis Tulk, die als schilder van 1814 tot 1887 werkzaam was bij het bedrijf. Dit ornament werd in de eerste jaren van de wederopbouw van De Porceleyne Fles veelvuldig op bijvoorbeeld kaststellen en vazen toegepast. Het gaat daarbij telkens om een blauwe beschildering op witbakkend aardewerk waarbij het zonnebloemmotief dikwijls als opvulling dient in cartouches die op traditionele Delftse wijze zijn uitgevoerd.

Toch vormde dit tweetal vazen een van de eerste resultaten van de nieuwe weg die De Porceleyne Fles was ingeslagen. Met uitzondering van de toepassing van de kleur blauw zijn zowel het model als bloemdecor vernieuwend te noemen. Het ontwerp is bovendien uitgevoerd in het nieuw ontwikkelde productieprocede dat resulteerde in een harde, witbakkende scherf. Tot aan het einde van de negentiende eeuw waren het merendeels de bekende klassieke modellen die men in dit nieuwe type aardewerk op de markt bracht.

Plateelbakkerij
Plateelbakkerij De Porceleyne Fles, eigenaar Joost Thooft [1876-1890]
Productieplaats
Delft
Merk
merk op onderkant ; figuratief teken van flesje JT.79/2 2/1/2 ; van: Joost Thooft (1844-1890) van plateelbakkerij De Porceleyne Fles
Merk
Datering
1879
Materiaal/techniek
tinglazuuraardewerk (faience) beschilderd in kobaltblauw
Materiaal
tinglazuuraardewerk (faience) beschilderd in kobaltblauw
Afmetingen
hoogte 21,4 cm diameter 11,6 cm
Literatuur
Bogaers, Gaillard, Ten Horn-van Nispen 1986, 85, cat.nrs. 17-18
Van Aken-Fehmers 2001, II, cat.nr. 39
inventarisnummer
1009968
Creditline
Kunstmuseum Den Haag - langdurig bruikleen van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed