Kunstmuseum Den Haag

Four plates with Chinoiserie-decoration

Delft (The Netherlands), 1727-1738

De vier identieke schotels zijn zonder standring uitgevoerd. De onderkant met een decoratie van drie concentrische ringen heeft een vlak middendeel met een schuin oplopende wand. De voorzijde toont een patroon van deels gestileerd bloem- en bladwerk. De randdecoratie bestaat beurtelings uit een soort lotus- en een puntig gevormd, naar binnen gericht bloemmotief. Het vol beschilderde middenvlak wordt omlijst door een meanderrand met naar buiten gericht bloem- en bladwerk. De centrale afbeelding bestaat uit en tafeltje met een kylinachtig beest, gevulde bloemenvazen en met naturalistisch weergegeven bloemwerk met vogels.

Het Oosterse fabeldier kylin met een dikke, krullende staart lijkt hier zijn kunsten te vertonen in een ongebruikelijke houding, slechts steunend op zijn voorpoten. Op menig Delftse schotel is dit mythologische beest afgebeeld. Zo is een 1721 gedateerde schotel naar voorbeeld van het famille verte porselein gedecoreerd met negen, deels in medaillons afgebeelde kylins.

Het viertal schotels zal deel hebben uitgemaakt van een grotere set voorwerpen. Onder meer zijn twee andere schotels met een diameter van respectievelijk 34,5 cm en 40 cm gedecoreerd met een nagenoeg identieke voorstelling. Ook deze dragen het CB merk met het merkteken van een ster.

Een vergelijkbare decoratiestijl van sprietachtig bloemwerk is ook op een ander stel schotels uit De Witte Ster waar te nemen. In eenzelfde schildertrant gedecoreerd is nog een tweetal schotels aan te wijzen dat echter niet met een ster is gemerkt maar met een naar Chinees voorbeeld uitgevoerd merk in de vorm van een wierookbrander.

Plateelbakkerij
Plateelbakkerij De Witte Ster, eigenaar Cornelis Brouwer [1727-1738]
Productieplaats
Delft (The Netherlands)
Merk
Datering
1727-1738
Materiaal/techniek
monochrome faience; blue
Materiaal
tinglazuuraardewerk (faience) beschilderd in kobaltblauw
inventarisnummer
0400034
Creditline
Kunstmuseum Den Haag