Kunstmuseum Den Haag

Ewer

Delft (The Netherlands), 1678-1686

De schenkkan met een bladvormig gewelfde tuit is achtzijdig gemodelleerd. Het hoge, getorste handvat is aan de bovenzijde tussen twee puntig gedraaide hoorntjes vastgezet. Op de tuit, hals en nodus zijn naar Kangxi voorbeeld (gestileerde) blad- en bloemmotieven aangebracht. De op het lichaam, in Overgangsstijl uitgevoerde voorstelling toont een doorlopend landschap met bomen dat is gestoffeerd met Chinese figuren.

Van dergelijke fraaie schenkkannen is een tweede exemplaar aan te wijzen dat in fragmenten werd aangetroffen bij Paleis Het Loo in de tuin van Mary II. (Erkelens 1996, 122-123, nr. 26) In Nederland was men al eerder in de zeventiende eeuw bekend met dit type schenkkannen, getuige een afbeelding in de uitgave Sinnepoppen uit 1614 van Roemer Visscher bij het embleem 'Elck wat wils'.

Plateelbakkerij
Plateelbakkerij De Grieksche A, eigenaar Samuel van Eenhoorn [1678-1686]
Productieplaats
Delft (The Netherlands)
Merk
Datering
1678-1686
Materiaal/techniek
monochrome faience; blue
Materiaal
tinglazuuraardewerk (faience) beschilderd in kobaltblauw
Afmetingen
height 22.7 cm ; width 12.5 cm ; depth 9,5 cm
inventarisnummer
0400463
Creditline
Kunstmuseum Den Haag - langdurig bruikleen van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Dit kunstvoorwerp is na de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland gerecupereerd, is onder beheer van de Nederlandse Staat gesteld en is in afwachting van restitutie aan de rechtmatige eigenaren of hun erfgenamen.