Last comments

Scherf, bodem van een schaal of bord3 April 2024
Lampet kan 5 February 2024

Deze lampetkan is gemaakt door de aardewerkfabriek P. Regout te Maastricht, als onderdeel van een lampetstel. Decoratie (de lijnen) zijn middels drukdecortechniek aangebracht en vervolgens grotendeels met de hand ingekleurd. Het decor heet '121' en het model van de lampetkan is 'Ohio'.

Datering is exact 1897 (turfdatering)

Kannetje en potje11 October 2024

Dit komt uit de aardewerkfabriek Société Céramique te Maastricht (welke later fuseerde met concurrent P. Regout). Het is niet handbeschilderd, maar een drukdecoratie. Het decor (afbeelding) heet Nippon en is een ontwerp van Henry Verstijnen. De datering is 1914-1920.

Scherf, bodem van een schaal of bord3 April 2024

Dit is een scherf van een kastkom of spoelkom, niet handbeschilderd, maar met drukdecoratie. De naam van het decor (afbeelding) is Timor. Datering 1880-1900. In deze periode waren oosterse drukdecors erg in trek. Vermoedelijk uit aardewerkfabriek van P. Regout uit Maastricht. Veel van gemaakt. Googled u maar eens.

Tabakspot met koperen deksel24 June 2023

Bedankt voor uw reactie. Fijn om te horen! Tevens ben ik in bezit van  een heel aantal stukken uit de periode dat zijn dochter Geertruida Piccardt eigenaar was van de Porceleyne Fles (1849-1876) De voorwerpen zijn voorzien van beeldmerk G.P. en decornaam. Het gaat om diverse drukdecors in verschillende kleuren. Overigens van slechte kwaliteit in vergelijk met Engelse creamware en Maastrichts aardewerk uit dezelfde periode. Ook bij deze stukken vind ik soms als blindmerk 'Minton' op de onderzijde. Heel opvallend en kenmerkend: Dikwijls is er een gaatje in de klei door de standring gestoken, zodat het opgehangen kon worden.

Tabakspot met koperen deksel24 June 2023

Beeltenis stelt 'De beurs van Rotterdam' voor, bekend op gelijk model tabakspot met handbeschilderd decor onderglazuur in grijs/zwart (collectie van museum Rotterdam Museum inventarisnr. 40025-A-B)

Mogelijk replica?