Paleis Het Loo

Urnvormige tafelfontein met deksel

Delft, circa 1700

Door de ornamenten in reliëf, de mascarons en de bloemguirlandes, past dit object bij andere Delftse tafelstukken zoals pelgrimsflessen en koelvaten. Het zal op een voetstuk of verhoging opgesteld hebben gestaan en waarschijnlijk heeft er een lage bak bij gehoord. Een dergelijke bak met een balustervormige wandfontein maakt deel uit van de collectie Delfts aardewerk van het Gemeentemuseum Den Haag.

 

Voor welke drank de fontein bedoeld is, is niet duidelijk. In zilver zijn wijnfonteinen bekend van dit model. Van Nederlandse exemplaren wordt wel gezegd dat zij voor koffie bestemd waren, o.a. omdat in een inventaris sprake is van ‘koffie-vazen’. Daar echter de ruimte voor een komfoor, gebruikelijk bij kannen voor warme dranken, ontbreekt, is dit niet waarschijnlijk.

 

Hofontwerper Daniel Marot gebruikte deze urnvorm voor een ontwerp van een fontein met bassin voor Eugenius van Savoye. Van Marot is eveneens een intrigerende tekening van een buffetnis bekend met een fontein waarop de wanden van drie van dit soort vazen bestaan uit neerstromend water. Uit Frankrijk is een fontein in deze vaas-vorm bekend uitgevoerd in aardewerk, gemaakt in Rouen en daterend uit het derde kwart van de achttiende eeuw.
(zie voor referenties Erkelens 1996, cat.nr. 32, noten 5-7).


Verdere informatie over dit object is te lezen in:
Erkelens 1996
A.M.L.E. Erkelens, ‘Delffs porceleijn’ van koningin Mary II. Ceramiek op Het Loo uit de tijd van Willem III en Mary II/ Queen Mary’s ‘Delft porcelain’. Ceramics at Het Loo from the time of William and Mary, Zwolle/Apeldoorn (Paleis Het Loo) 1996, cat.nr.32.

 

Koninklijk Delfts aardewerk

Productieplaats
Delft
Merk
AK van Adrianus Kocx, eigenaar (1687-1701) plateelbakkerij De Grieksche A
Merk
Datering
circa 1700
Afmetingen
h. 28 cm b. 17,5 cm d. 16 cm; deksel h. 8 cm diam. 9,5 cm
Collection
Literatuur
Jaarverslag Paleis Het Loo 1987, 113 nr. 9
inventarisnummer
RL 2686