Profile picture for user Kristin Duysters
Kristin Duysters  •  15 April 2020

Het 'echte' bloemenmandje uit Omroep Maxim: Meneer Mandje

Bloemenmandje prinses Mary Stuart II

In 2012 ging het hilarisch filmpje Omroep Maxim: ‘Meneer Mandje' viraal. Hierin werd de eigenaar van een antiekwinkel door presentator Maxim Hartman steeds gevraagd zijn verhaal kort te houden over een aardewerken mandje van Makkum. Via social media van Paleis Het Loo is een filmpje van een ander, veel ouder mandje online gegaan: het bloemenmandje van prinses Mary Stuart II.

Het is een van de vroegste stukken stadhouderlijk Delfts aardewerk dat bewaard is gebleven en stamt uit circa 1686-1687, dus uit of kort na de bouwperiode van Paleis Het Loo.

Het bloemenmandje van prinses Mary Stuart II | VLOG

Puzzelen met scherven

Delen en losse scherven van dit bloemenmandje zijn tijdens de archeologische opgravingen eind ’70, begin jaren ’80 op Paleis Het Loo, in de Koninginnetuin gevonden. Al puzzelend heeft men het toen grotendeels compleet gekregen en in elkaar gelijmd.

Na veertig jaar begon de lijm bros te worden en het object instabiel te raken. Het risico van het loslaten van onderdelen werd steeds groter. Actie was gewenst, zeker met oog op de tentoonstelling ‘Koninklijk Blauw’ in het Kunstmuseum Den Haag en de heropening van Paleis Het Loo in 2020, respectievelijk 2021.

Restauratie

De bloemenmand is inmiddels gerestaureerd door Kate van Lookeren Campagne en kan weer minstens veertig jaar mee. De tentoonstelling is logischerwijs uitgesteld, maar het mandje is in ieder geval met een toelichting door Kristin Duysters, conservator Keramiek en Glas van Paleis Het Loo, online te zien.