Last comments

Wall tile with ship decoration, red clay13 June 2024

This is a hand painted tile in the tin glaze technique. Indeed the traditional technique of Delft earthenware, but this tile is not Delft or Dutch, and probably 20th century

Tile29 July 2024

This mark with a bottle and the characters TL was also used for long after 1910 for the 'cloisonné'-tiles (tube line/line relief decoration).

Your tile has been ordered in or after 1945 by the 'Nationale Commissie tot het uitzenden van Nederlandsche Kinderen'. Many Dutch children were in bad condition after the Dutch Famine of 1944-1945. A national committee tried to restore the health of the 'bleekneusjes' (pale faces)  by sending them for some weeks to host families in the countryside. 30,000 children were sent for some time to other countries (nearly 10,000 to the UK). And these children could give this tile to their host family to express their gratitude.

The tile is designed by H.J. Tieman (1921-2001), who started in 1938 as designer of cloisonne-tegels at Porceleyne Fles.

tegeltje25 November 2023

De letters FI, rechts van het bedrijfsmerk van Koninklijke Tichelaar (de 2 gekruiste letters T) geven de datering: 1969. F en I zijn de 6de en 9de letter van het alfabet. Dit systeem van jaartekens wordt van 1967 gebruikt door Tichelaar.

De tegels zijn wel met de hand geschilderd in de traditionele tinglazuurtechniek, en geïnspireerd op de 17de eeuwse tegels met ambachten. De tegels zijn ook erg dik gemaakt, zo dik als 17de-eeuwse tegels, en iets onregelmatig gevormd, om zo nog meer het handwerk te benadrukken.

Boerengezin 9 November 2023

Het tableau zal toch niet veel ouder zijn dan die 40 jaar, het lijkt mij uit de jaren 70, in ieder geval is het van na 1950. De fotoresolutie is niet goed genoeg om details te zien, maar het gaat hier om een decoratie met de zeefdruktechniek, die rond 1950 opkomt. Aanvankelijk werden alleen contourlijnen gedrukt en werden de kleurvlakken en schaduwen nog met de hand geschilderd, maar dat werd steeds minder.

Ik zie geen fabrieksmerk, wellicht is dat wel op de achterkant van de tegels te vinden. Iedere tegelfabriek heeft zijn eigen kenmerkende patronen op de achterkant (maar waarschijnlijk zijn de tegels op een plaat geplakt, dan is ook in de tegels helaas geen merk meer te zien).

Landschap met koeien4 November 2023
Landschap met koeien4 November 2023

Op een van de foto's is te lezen: naar Poggenbeek, dus naar het voorbeeld van een schilderij van Geo (George Jan Hendrik) Poggenbeek (1853-1903). De Porceleyne Fles publiceerde rond 1900-1915 een catalogus van schilderijen van eigentijdse schilders die ze als tegeltableau, plaat of applique konden leveren, in verschillende maten.  Deze voorstelling wordt afgebeeld op plaat XVI (catalogus in collectie Nederlands Tegelmuseum, Otterlo), zie https://www.collectiegelderland.nl/nederlandstegelmuseum/object/7fd79400-63d0-b0fd-ca1e-5d7ef4d0dfcc

Landscape tile panel25 October 2023

The scene is painted in the traditional technique with tin glaze on porous tiles, formed from plastic clay. The dimensions of these tiles were traditionally approximately 13 x 13 cm, from the end of the 19th century they were also made in dimensions of 6 inches (the standard size of industrially pressed tiles).

There is no signature or factory mark, but possibly a model number. I suppose first half of the 20th century in Harlingen, Makkum or Utrecht, the scene is unknown to me. Sometimes it is written below the scene: painted after ... [artist's name], that information is also missing here.

Landscape tile panel25 October 2023

Dear Rosew, what are the dimensions of the tiles. And is it possible to see the back of the tile panel?

Tegel met Zeemeermin in lijst21 February 2023

Het is niet te verwachten dat de achterkant hier veel informatie toevoegt, maar u kunt het altijd proberen. Ook als er toevallig een monogram van een schilder zou staan, weten we eigenlijk nog niet waar die schilder werkte. Alleen wordt zo wel duidelijk of de randen nog gaaf zijn (lijstjes zijn natuurlijk handig om randschade te verbergen), maar de tegel is al een keer gebroken, dus niet gaaf.

Blauw tegeltje mandenmaker asbak3 March 2023

De tegel is in Utrecht gemaakt, door de fabriek Westraven, met de tegelpers die daar in 1923 in gebruik werd genomen. Ook het hoekmotief, een Franse lelie, zien we hier in een uitvoering die kenmerkend is voor Westraven. Verder wel handgeschilderd, geïnspireerd op 17de-eeuwse tegels