J
Jan van den Heuvel1544
Super user
plateelschilder-keramisch laborant-decoratietechnieken, zenith-gouda
In reply to Dear Robert, Thank you very… by Adi
Big difference in painting, especially see the veins in the leaves, note the tail of the bird, greetings jvdh.
Groot verschil in schilderen, zie vooral de nerven in de bladeren, let op staart van vogel, groet jvdh.
Dear, please note, the figures are not hand-painted but screen printed, only the light shades are applied with a brush, the jug was made at ''Plateelbakkerij Schoonhoven'' in Schoonhoven, province of South Holland, on the bottom ''PS'' (intertwined), these are the initials of the company, also in advertisements, letterhead, etc. PS was also written above the entrance to the reception, in 2017 the company was terminated. company due to conversion to wholesaler, MuseumGouda has ceramics from the company, greetings jvdh (I painted there for six years).
Geachte, let u op, de figuurtjes zijn niet handgeschilderd maar zeefdruk, alleen de lichte tinten zijn met penseel aangebracht, de kan is vervaardigd bij ''Plateelbakkerij Schoonhoven'' te Schoonhoven, provincie Zuid-Holland, op onderzijde ''PS'' (ineengestrengeld), het zijn de initialen van het bedrijf, ook in advertenties, briefhoofd enz. ook boven de ingang van de receptie stond PS, in 2017 vond beëindiging van het bedrijf plaats wegens omschakeling naar grossierderij, MuseumGouda heeft keramiek van het bedrijf, groet jvdh ('k heb er zes jaar geschilderd).
Geachte, zie ook: https://delftsaardewerk.nl/bekijken/voorwerp/ab-hulsmann/3783-objecten-…
Groet, jvdh.
Geachte, zie:
https://delftsaardewerk.nl/bekijken/voorwerp/joke-de-vries/9591-sputum-…
Hierbij een foto van de plateelschilder Peter van der Kroef, aan het werk in Veendam, groet jvdh.
Geachte, de kan is gemaakt bij ''Plateelbakkerij Schoonhoven'' te Schoonhoven, zie op onderzijde PS (ineengestrengeld), de initialen van de bedrijfsnaam. 1639 beduidt het model, modelnummer, de kan zal gemaakt zijn tussen 1945 en 1970, letter N is een kenmerk (een initiaal) van de plateelschilder(es). Begin jaren zeventig kwam er een minder bewerkelijk decor: ''Delfts Roy'', zie het boek van Leendert de Jonge, uitgave Waanders, Zwolle, ISBN 90 400 8826 8. Groet jvdh ('k heb er zes jaar geschilderd).
In reply to (Geen onderwerp) by Arjen
Beste Arjan, wat betreft de verschillen het volgende, tussen uw eerste en tweede onderschotel zit een heel tijdsspanne, mogelijk wel twee wereldoorlogen, uw eerste van voor 1914, uw tweede van na 1945, allebei tinglazuur, wat is tinglazuur. Tinglazuur is een basisglazuur met een percentage tinoxide, Basisglazuur en basisglazuur is twee, tinoxide en tinoxide is twee, mogelijk is de basisglazuur gewijzigd, kan door wetgeving, tinoxide, mogelijk een andere leverancier, en het bedrijf zelf heeft ook intern zo te zien iets gewijzigd in de fabricage van haar producten, het blauw staat wat minder strak, het is een keuze, sluit wat meer aan op het authentiek delfts aardewerk. Ook de gipsvorm is vernieuwd, de oude had geen standring (bridge), de nieuwe wel, is ook iets groter, zo te zien een procent of twee, groet jvdh.
Uw schotel is gemaakt in Makkum bij Koninklijke Tichelaar, het merk zijn twee gekruiste T's van de gebroeders Jelmer en Jan Tichelaar die dit merk invoerden toen zij het bedrijf leidden (1869-1899), handgeschilderd, opglazuurschildering op tinglazuur, is de oude techniek. Wanneer gemaakt? 'k Vermoed eerste kwart of helft van de vorige eeuw, ook mogelijk nog wel denk ik eind 19e eeuw, zie ook bij de merkenindex van Tichelaar, de merken verschillen nogal, groet jvdh.
Geachte Bert Morrens, Het Parool van 5 mei 1969 vermeldt dat aardewerkfabriek ''RAM'' te Arnhem in augustus 1969 zou sluiten wegens het niet meer rendabel kunnen produceren, de fabriek zou voor een deel worden overgenomen door aardewerkfabriek ''Oud Delft'' te Nijmegen, ook een deel van het personeel zou daar een nieuwe werkkring kunnen vinden. Het lijkt er op dat uw schotel uit die periode dateert, biscuit (onbeschilderd eenmaal gebakken klei) van RAM naar Oud Delft gekomen en daar door een plateelschilder(es), die voorheen bij Ram in dienst was, geschilderd. Bij RAM werd onderglazuur geschilderd, bij Oud Delft werd opglazuur geschilderd, het was het gemakkelijkst dat een plateelschilder(es) van Ram het overgenomene dan zou afmaken, de plateelschilder(es) die uw schotel heeft geschilderd zal voorheen bij Ram in dienst zijn geweest, maar nu bij Oud Delft, daar zal uw schotel ook zijn geglazuurd (mogelijk ook weer met glazuur van RAM overgenomen) en tweede brand (ovengang), blijft het probleem dat u stelt dat de schotel vermoedelijk in de jaren 40/50 van de vorige eeuw werd aangeschaft, want dit is bijna 20 tot 30 jaar later, groet jvdh.
In reply to Iedereen zo ver bedankt voor… by Gerard
Beste Gerard, de heer Jan Pluis (1937), vermeldt in zijn boek ''Nederlandse Tegels, 1900-2000, betreffende herkomst gegevens, dat hij kontakt heeft gehad met een familielid van de oprichter van Potterie Oud Delft en ook met enkele oud-medewerkers, die hem verklaarden dat het merk zoals op uw paardjes, in 1935 werd ingevoerd in het bedrijf, dus 1925 ligt in feite buiten beeld, maar als uw grootouders bijvoorbeeld 12½ jaar getrouwd waren zou dat heel goed kunnen, groet jvdh.