Last comments

kommetje driepoot31 March 2015

'k Weet nu zeker dat de plateelschilder van het kommetje met de drie pootje's collega Bas van der Laan is, het echtpaar Van der Laan was bijzonder verlekkerd op biest, ik heb hen, toen er bij ons thuis een koe had gekalfd, een maaltje biest gebracht, het was in de jaren vijftig van de vorige eeuw, jvdh.

Bordje15 January 2024

Geachte, er is geen bedrijfsarchief van de Koninklijke  Plateelbakkerij ’Zuid-Holland’ te Gouda, wel is er een boek over het bedrijf, uitgave Waanders, Zwolle, 1994, ISBN 90-400-9697-X  maar daar zult u niet in vinden wat u zoekt. Mario Benders heeft een doctoraalstudie over het bedrijf geschreven, een aantal oud personeelsleden geïnterviewd, ook met enkele Hoyng mensen gesproken, in te zien in Gouda bij Streek Archief Midden Holland. Na sloop van de fabrieksgebouwen verrezen er flatgebouwen en apartementencomplexen, enkele straatnamen herinneren nog aan het bedrijf, zoals Plazuidplein en Kleipoort (de klei werd per schip aangevoerd), de kleischuur werd behouden en werd restaurant, ook de 17 meter hoge en 20 cm uit het lood staande watertoren van het bedrijf werd behouden (gemeentelijk monument), de gevel van de fabriek uit 1918 werd behouden en gerestaureerd, waardoor twee buitentegeltableau’s werden behouden. ’Vuren gedoofd, ovens gesloten, zwoegen en zwijgen werd spreken, taal is ons dagelijks brood, wij leven op de woordenstroom, vonken knetteren als elektra’, zo dichtte de Goudse stadsdichter Jan Graafland, de tekst werd op het voormalige fabrieksterrein aangebracht. In verband met Gouda 750 jaar, werd voor de gerestaureerde gevel van de fabriek één van 50 kaasboerinnen (replica’s van beton, 750 kg., 1.80 m hoog), beschilderd door de plateelschilderes Ria Nobel, geplaatst. Groet, jvdh.''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Vaas met bloemen 25 June 2024

Heeft niets van doen met het authentieke delfts aardewerk uit de periode van 1650-1850, is nieuw, handgeschilderd, onderglazuurschildering, de zgn. nieuwe techniek,  is van na 1950, geen bedrijfjeskenmerk aanwezig, geen signering van plateelschilder(es), vermoedelijk  gemaakt in Gouda, groet jvdh.

Set vazen24 June 2024

Heeft niets van doen met het authentieke delfts uit de periode van ongeveer 1650-1850, dit is nieuw, na 1950, onderglazuurschildering, de zgn. nieuwe techiek, bedrijfje onbekend, geen kenmerk aanwezig, ook niet van plateelschilder(es), waarschijnlijk in Gouda gemaakt, er waren in Gouda wel een rond de honderd kleine bedrijfjes, groet jvdh. 

Aardewerk majolica , bord? 24 June 2024

Lijkt me inderdaad een scherfje van een bord/schotel uit de delfts aardewerkperiode, circa  1650-1850, Delft, zo te zien een alkalische tinoxide bevattende glazuur, de breukscherpte is al afgesleten door het transport door water, zand en golfslag, afbeelding? voor wie er oog voor heeft interessant zo'n scherfje, groet jvdh.

(Plant) pot van Delfts blauw?2 August 2013
mei 1945, bevrijding!11 May 2017

Handgeschilderd, plateelbakkerij en pijpenfabrieken Zenith 1749-1984 Gouda. jvdh.

twee ronde kleine bordjes 23 May 2014

Komt uit Japan, niet geschilderd, druktechniek, tweede helft vorige eeuw of misschien nog deze eeuw, in de band van het kroontje staat ook het woord 'japan', groet jvdh.

Vergiet22 June 2024

Heeft niets met delfts aardewerk van doen, zo te zien is het porselein, hard gebakken, sterk, de decoratie is via een druktechniek aangebracht, afwachten wat deskundigen zeggen, groet jvdh.

vaas of pot 7 June 2024

Het antwoord van de redacteur moet wat bijgesteld worden, uw dekselvaas, gemaakt tussen vierde kwart jaren zeventig en begin jaren tachtig van de vorige eeuw, is niet handbeschilderd maar is plakplaat van hoge kwaliteit, uiteraard op het bedrijf ontwikkeld, groet jvdh.