J
Jan van den Heuvel1574
Topgebruiker
plateelschilder-keramisch laborant-decoratietechnieken, zenith-gouda
De goudbeschildering heeft niets met Elesva van doen, werd door de plateelschilder(es) na de gladbrand erop geschilderd en opnieuw, dus voor de derde maal, in een oven gebakken op een lagere temperatuur, circa 600-800 graden Celsius, groet jvdh. Zie ook https://delftsaardewerk.nl/bekijken/voorwerp/engeline/7657-tulpen-vaas-…
Let op, uw bord(je) is handgeschilderd, onderglazuurschildering, de zgn nieuwe techniek, wat betreft jaar van productie, lijkt mij dat het 1953 is geweest. Ik laat u nog het volgende weten, de redacteur (de redactie) benoemt het object ''niet Delfts'', maar het Gerechtshof in Den Haag, en in arrest daarmee de Hoge Raad, sprak in 1964 uit dat termen ''als Delfts aardewerk en Delfts blauw door velen tot soortnaam is afgezwakt en als zodanig door fabrikanten van soortgelijk elders vervaardigd aardewerk dan ook eveneens mag worden gebruikt''. Groet, jvdh.
Geachte Vanessa, waarom geen afbeelding van de andere zijde, 'k heb de indruk dat daar een vollere decoratie op staat, twee identieke afbeeldingen van de onderzijde is overbodig, één had vervangen kunnen worden door een afbeelding van de andere zijde, 'k hoop dat hij alsnog komt, groet jvdh.
Als ik zo de beschildering zie is deze kruik gemaakt bij Kunstaardewerkfabriek 'Quo-Vadis' te Gouda, onderglazuurschildering, de nieuwe techniek, ik kan ze herinneren, jaren vijftig van de vorige eeuw ('k ben er vijf jaar plateelschilder geweest), er zal onder andere een gestempeld kroontje in de binnenkant van die ronding staan, de letter Q binnen de letter V in het kroontje, zie bijgevoegde afbeelding, maar mogelijk is dat niet zichtbaar vanwege het muziekdoosje. Het bedrijf(je) stelde tamelijk hoge eisen, alleen vakbekwaam personeel was welkom, groet jvdh.
Nog eens bekeken, 'k vermoed plakplaten, twee stuks, eerst het binnenstuk aangebracht, dan kun je het water via de rand afvoeren met een tongetje of met een stukje vilt, (is ook de oorzaak van het excentrische, je hebt optisch geen houvast, je hebt alleen maar een blanco rand), daarna de rand aangebracht, groet jvdh.Hier is iets misgegaan met het aanbrengen van de plakplaat (het transfer).
Geachte, middenstuk in de spiegel van de schotel met zes tafereeltjes staat nogal excentrisch, sterke craquelé aanwezig, is het wel geschilderd? groet jvdh.
Geachte, het merk op uw bord, twee gekruiste T's, werd ingevoerd door de gebroeders Jan en Jelmer Tichelaar die van 1869 tot 1899, het bedrijf leidden. Uw bord zal in die periode gemaakt zijn, groet jvdh.
Geachte, goed tellen, negen lobben, vijf tafereeltjes, vier bloempartijtjes, groet jvdh.
Beste Franky, de Plateelbakkerij 't Anker is mij onbekend, heb er niets van kunnen vinden, wil je svp een of twee objecten met hun merk hier op de site plaatsen. Wat betreft Amstelhoek en voorheen Amstelhoek, die vallen af wat betreft het delfts blauw bord van Bemmetje hier. Dat bedrijf maakte totaal ander werk. Hierbij drie bordjes, 14 cm diam., waarvan twee uit 1938, het handschrift van de plateelschilder(es) op de achterzijde van de bordjes komt overeen met dat van de vaas van Michiel, zie hiervoor/hierboven de vaas met merk ''A in een rondje''. Let vooral op bij de bordjes de overeenkomst van de ''f en t'' van Delfts en de ''b/B'' van blauw, al met al krijg ik de indruk dat het bord van Bemmetje dateert van eind jaren dertig, de vaas van Michiel, ook merk ''A in een rondje'' zou je eind jaren dertig kunnen stellen, groet jvdh.