Laatste reacties

Pottery vase28 oktober 2022

Als antwoord op door Esther van der Hoorn

Let op, is plakplaat, inglaze techniek, na 1955/60, ook merk plakplaat of stempel, alleen file’s op tafelschijfje met penseel, groet jvdh. (vertaling: Google).

Note, is decal, inglaze technique, after 1955/60, also brand decal or stamp, only files on table disc with brush, greetings jvdh.

vaasje25 oktober 2022
potje25 oktober 2022

Als antwoord op door Laura Smeets

Voorzichtig met het woord: Nieuwere productietechniek, de beschildering vond plaats op een witdekkende glazuur, de zogenoemde oude techniek, het is dus een mengsel van gebruik van de nieuwe en oude techniek, groet, jvdh.

Schaal met bloemendecor9 november 2022

Uw schaal/schotel behoort niet tot het authentieke delfts aardewerk uit de periode van circa 1650-1850. Hij is gemaakt bij de Koninklijke Plateelbakkerij ’Zuid-Holland’ (1898-1964) Gouda, waarschijnlijk gemaakt vóór 1930, handgeschilderd, onderglazuurschildering, de zogenaamde nieuwe techniek, plateelschilder(es) onbekend, groet, jvdh.

Wandbord14 oktober 2022

De ''nieuwere produktietechniek'' wat de redacteur stelt is gedeeltelijk, het bord zal waarschijnlijk machinaal gedraaid zijn, en in een elektrische oven gestookt zijn, dit is inderdaad nieuw, maar de beschildering is op de rauwe glazuur gedaan, en dat is wel degelijk de oude techniek, 'k mis ook het gegeven dat het handgeschilderd is. Heb ooit werk van hen gezien in Makkum. Hierbij een foto van een binnenstuk van een bord wat ik zag bij N.N., formidabel. Gerrit Altena was plateelschilder bij Tichelaar, hij experimenteerde in zijn vrije tijd ''''thuis met keramiek, Tichelaar tolereerde dat niet en hij werd ontslagen, zo is het bedrijf ontstaan (Jan Pluis), groet, jvdh.

Dekselpot/vaas gevonden met onbekend merk22 november 2022

Uw dekselvaas is gemaakt bij Koninklijke Tichelaar (1572) in Makkum, het is het oudste keramiekbedrijf in Nederland, volledig handgeschilderd, opglazuurschildering, de oude techniek, het merk bestaat uit twee gekruiste T's, afgeleid van de gebroeders Tichelaar, ''''zou ingevoerd zijn rond 1895 door de gebroeders Jelmer en Jan Tichelaar die toen het bedrijf leidden. Rond 1900 noemde het bedrijf zich als Fabrikanten van Delftsch Aardewerk, 'k vermoed dat uw vaas uit die periode dateert. Momenteel is  Koninklijke Tichelaar wereldwijd een begrip op het gebied van keramiek en glazuren, groet, jvdh. 

Vaas19 november 2022

Uw volledig handgeschilderde vaas behoort niet tot het klassieke authentieke delftsaardewerk uit de periode van circa 1650 tot 1850, er is onderglazuurschildering toegepast, de zgn. nieuwe techniek. 'k Vermoed dat hij is gemaakt tussen 1945 en ongeveer 1975, en dan denk ik eerder aan 1945 en iets later dan 1975. In de loop van de jaren vijftig (midden en eind) werd steeds meer zeefdruk toegepast, geheel of gedeeltelijk, en de plateelschilders(essen) gingen toen bij hun handschilderwerk het woord ''handpainted'' erbij plaatsen. Wie en waar uw vaas is gemaakt, onbekend, de beschildering en decoratie doet me enigszins aan werk van Plateelbakkerij ''Schoonhoven'' te Schoonhoven denken, maar geen zekerheid. Groet, jvdh.

Blue and white plate; cow grazing near windmill16 november 2022

Op het bord zie ik staan: naar W. Roelofs.

Is gekopieerd naar een schilderij van Willem Roelofs (1822-1897), ’Molen bij Abcoude’, was een impressionistisch schilder, het origineel bevindt zich in Kunstmuseum Den Haag, groet jvdh. (vertaling Google).

''''I see on the board: after W. Roelofs.  Copied after a painting by Willem Roelofs (1822-1897), 'Molen bij Abcoude', was an impressionist painter, the original is in Kunstmuseum Den Haag, greetings jvdh. (Google translation)

Mokkaservies11 november 2022

Op deze site worden geen waarden gegeven, zie de algemene voorwaarden, groet jvdh.

Mokkaservies11 november 2022

Is nieuw, volledig handgeschilderd, onderglazuurschildering, de zgn. nieuwe techniek, gemaakt bij Koninklijke Plateelbakkerij 'Zuid-Holland'  (1898-1964) te Gouda, eind jaren veertig van de vorige eeuw, er hebben verschillende plateelschilders(essen) aan gewerkt, ' k zie CR, AP en H, groet jvdh.