J
Jan van den Heuvel1481
Topgebruiker
plateelschilder-keramisch laborant-decoratietechnieken, zenith-gouda
Geachte, het bordje is gemaakt bij Koninklijke Tichelaar te Makkum, merk twee gekruiste T's, ingevoerd door de broers Jelmer Pieters Tichelaar en Jan Pieters Tichelaar, handgeschilderd op tinglazuur, vermoedelijk rond 1900, ruim te nemen, groet jvdh.
Totale verschillen met het bord van Franky, andere glazuur, andere verf, andere penseelvoering, andere penselen, als dat maar goed gaat, groet jvdh.
Geachte, is gemaakt bij het zzp bedrijfje Tellus, plateelschilder/eigenaar was Cornelis (Cor) Brenkman (1933-2015), Nieuwerkerk aan den IJssel, er zou werk van hem (topstukken), in Rusland bevinden, was een broer van de plateelschilder Bob Brenkman (1946-2016), groet, jvdh.
Geachte, uw product is een lepelvaasje/bekertje, handgeschilderd, onderglazuurschildering, na 1945 gemaakt, vrijwel zeker in Gouda, groet, jvdh.
Geachte, is geschilderd door collega-plateelschilder Jaap (Ted) Kroon, was z'n gehele leven plateelschilder bij Plateelbakkerij ''Schoonhoven'' te Schoonhoven, ontving in april 1992 de Eremedaille, verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau, in brons, vanwege plateelschilder BV Plateelbakkerij Schoonhoven. Het tegeltableau heeft hij buiten bedrijfstijd geschilderd, vandaar het merk, een kroontje, van z'n achternaam Kroon, en daar doorheen de letter J, initiaal van Jaap, z'n voornaam, hij bezat thuis een keramische oven, groet, jvdh.
'k Weet nu zeker dat de plateelschilder van het kommetje met de drie pootje's collega Bas van der Laan is, het echtpaar Van der Laan was bijzonder verlekkerd op biest, ik heb hen, toen er bij ons thuis een koe had gekalfd, een maaltje biest gebracht, het was in de jaren vijftig van de vorige eeuw, jvdh.
Geachte, er is geen bedrijfsarchief van de Koninklijke Plateelbakkerij ’Zuid-Holland’ te Gouda, wel is er een boek over het bedrijf, uitgave Waanders, Zwolle, 1994, ISBN 90-400-9697-X maar daar zult u niet in vinden wat u zoekt. Mario Benders heeft een doctoraalstudie over het bedrijf geschreven, een aantal oud personeelsleden geïnterviewd, ook met enkele Hoyng mensen gesproken, in te zien in Gouda bij Streek Archief Midden Holland. Na sloop van de fabrieksgebouwen verrezen er flatgebouwen en apartementencomplexen, enkele straatnamen herinneren nog aan het bedrijf, zoals Plazuidplein en Kleipoort (de klei werd per schip aangevoerd), de kleischuur werd behouden en werd restaurant, ook de 17 meter hoge en 20 cm uit het lood staande watertoren van het bedrijf werd behouden (gemeentelijk monument), de gevel van de fabriek uit 1918 werd behouden en gerestaureerd, waardoor twee buitentegeltableau’s werden behouden. ’Vuren gedoofd, ovens gesloten, zwoegen en zwijgen werd spreken, taal is ons dagelijks brood, wij leven op de woordenstroom, vonken knetteren als elektra’, zo dichtte de Goudse stadsdichter Jan Graafland, de tekst werd op het voormalige fabrieksterrein aangebracht. In verband met Gouda 750 jaar, werd voor de gerestaureerde gevel van de fabriek één van 50 kaasboerinnen (replica’s van beton, 750 kg., 1.80 m hoog), beschilderd door de plateelschilderes Ria Nobel, geplaatst. Groet, jvdh.
Heeft niets van doen met het authentieke delfts aardewerk uit de periode van 1650-1850, is nieuw, handgeschilderd, onderglazuurschildering, de zgn. nieuwe techniek, is van na 1950, geen bedrijfjeskenmerk aanwezig, geen signering van plateelschilder(es), vermoedelijk gemaakt in Gouda, groet jvdh.
Heeft niets van doen met het authentieke delfts uit de periode van ongeveer 1650-1850, dit is nieuw, na 1950, onderglazuurschildering, de zgn. nieuwe techiek, bedrijfje onbekend, geen kenmerk aanwezig, ook niet van plateelschilder(es), waarschijnlijk in Gouda gemaakt, er waren in Gouda wel een rond de honderd kleine bedrijfjes, groet jvdh.
Lijkt me inderdaad een scherfje van een bord/schotel uit de delfts aardewerkperiode, circa 1650-1850, Delft, zo te zien een alkalische tinoxide bevattende glazuur, de breukscherpte is al afgesleten door het transport door water, zand en golfslag, afbeelding? voor wie er oog voor heeft interessant zo'n scherfje, groet jvdh.