Decoratie

Het antieke Delfts aardewerk werd tussen de late zeventiende en vroege negentiende eeuw gemaakt. Handbeschilderde decoraties uit deze periode kunnen een indicatie van Delfts aardewerk zijn. Delfts aardewerkspecialist Robert Aronson legt in deze video uit wat we kunnen aflezen aan de decoratie op Delfts aardewerk.

Is Delfts aardewerk altijd blauw?

Om te beginnen is het goed om te weten dat Delfts aardewerk in allerlei vormen en kleuren kan bestaan.

De veelgebruikte term 'Delfts blauw' suggereert dat Delfts aardewerk altijd een blauwe decoratie heeft. Delfts aardewerk werd oorspronkelijk gemaakt om op het wit-met-blauwe Chinese porselein te lijken, vandaar dat veel Delfts ook deze kleuren heeft.

Maar de Delftse plateelbakkers lieten zich niet alleen door het porselein inspireren en decoreerden naar verloop van tijd ook met andere kleuren, zoals rood, geel en groen.

Simpel Delfts aardewerk werd ook helemaal in het wit geproduceerd en er bestaan zeer zeldzame stukken met een zwarte ondergrond, die Aziatisch lakwerk nabootsten.

Is Delfts aardewerk altijd handgeschilderd?

Een andere belangrijke voorwaarde van Delfts aardewerk dat authentiek Delfts aardewerk namelijk altijd handgeschilderd is. Handgeschilderde decoraties zijn bijvoorbeeld te herkennen aan de vloeiende lijnen in de schilderingen.

Na 1750 worden verschillende druktechnieken uitgevonden voor het aanbrengen van decoraties, zoals transferprint en zeefdruk. Deze technieken kunnen soms moeilijk van handbeschilderd onderscheiden worden, maar soms zijn er foutjes in het aanbrengen van de decoratie te zien. Zo kan er bijvoorbeeld een vouw in het decor ontstaan of sluiten het begin en eind van een patroon niet goed aan.

Is aan het object te zien wanneer het is gemaakt?

Het dateren van Delfts aardewerk aan de hand van de decoratie kan handig zijn, maar ook heel ingewikkeld. Zo zijn veel objecten gedecoreerd met Aziatische elementen geïnspireerd op Chinees porselein, maar deze afbeeldingen komen we tegen in de vroege 18de eeuw én in de late 19de eeuw en alles er tussenin.

Toch kan de decoratie soms helpen bij het dateren, bijvoorbeeld bij objecten met rococo-elementen. De rococostijl beleefde namelijk een hoogtepunt tussen 1730 en 1760.

Maar: om erachter te komen of iets écht Delfts aardewerk is, is het ook belangrijk om naar het merk en het materiaal te kijken.