Het platform voor liefhebbers en kenners van Delfts aardewerk

Verschillende musea in Nederland (en in het buitenland) hebben een collectie Delfts aardewerk: een product dat synoniem is geworden voor Nederlands erfgoed. De partners van deze website werken samen aan een kennisbron die de krachten van experts bij elkaar brengt en (beginnende) liefhebbers de kans biedt zich te verdiepen en vragen te stellen over hun eigen ‘Delfts blauw’.

De redactie van Delftsaardewerk.nl/Dutchdelftware.com bestaat uit vijf redactieleden die de verschillende partners vertegenwoordigen: Suzanne Lambooy, Laura Smeets, Kristin Duysters, Femke Diercks, Esther van der Hoorn en Robert Aronson.

Van eerste kennismaking tot aardewerkliefde

Op deze website worden bij het onderdeel 'Ontdekken' algemene vragen over Delfts aardewerk beantwoord: wanneer is het ontstaan? Kwam het alleen maar uit Delft? Hoe ziet een merk eruit? Kortom: wat is het eigenlijk, Delfts aardewerk?

Heeft dit de nieuwsgierigheid geprikkeld? Onder ‘Verdiepen’ zijn meer achtergrondverhalen te vinden over de verschillende onderwerpen binnen het Delfts aardewerk.

Duik in de wereld van Delfts aardewerk: van geschiedenis tot eigen vondst

Museumcollecties online bekijken

Benieuwd geworden naar de verschillende vormen die Delfts aardewerk kan aannemen? Onder ’Bekijken’ zijn de collecties van de verschillende museumpartners bij elkaar gebracht.

Gebruik de filters en trefwoorden om door de collectie te bladeren of gericht te zoeken. Ook gedeelde voorwerpen van de community van Delfts aardewerk zijn hier te vinden.

Delftsaardewerk.nl/Dutchdelftware.com is een groeiende community, waar niet alleen nieuwe gebruikers en liefhebbers, maar ook nieuwe museale partners en sponsoren welkom zijn.

Heb ik zelf Delfts aardewerk in handen?

Het is een van de meestgestelde vragen op deze website. De website Delftsaardewerk.nl biedt je een handreiking om hier antwoord op te krijgen. Bekijk om de te beginnen (een van de) drie video’s, die ingaan op de verschillende kenmerken Delfts aardewerk: merken, materiaal en decoratie.

Toch geen Delfts in de kast?

Wil je meer weten over de afbeeldingen van die speciale vaas? Of op welke vorm deze geïnspireerd is? Deel het voorwerp en stel een vraag aan andere liefhebbers en specialisten. (Belangrijk: het delen van kennis staat op deze website centraal, maar er wordt nooit uitspraak gedaan over de waarde van objecten)

Voor wie eerst nog meer onderzoek naar een voorwerp wil doen, zijn er ook overzichten van alle bekende merken van Delfts aardewerk en de plateelbakkerijen die Delfts aardewerk maakten.

Contact

Heb je een vraag, suggestie of compliment? Neem contact met ons op via het algemene emailadres van het Kunstmuseum Den Haag o.v.v. Delfts aardewerk: delftsaardewerk@kunstmuseum.nl.

Let op: voor vragen over schenkingen kan je het beste direct contact opnemen met een van de musea.

Speciale dank

Verschillende liefhebbers van Delfts aardewerk hebben meegewerkt aan de bouw van deze website, door hun kennis, ervaringen en wensen te delen.