Is dit Delfts aardewerk?

5

Is dit Delfts aardewerk?

Afmetingen
diam 23 cm
Collectie
publiekscollectie
Unieke code

Reacties 5

'Delft' was en is geen beschermde handelsnaam. We kennen daarom 'Delfts' uit verschillende plaatsen, zelfs buiten Nederland. De aanduiding 'Delfts' in de meeste gevallen gaat meer om het decor, dan om de plaats van vervaardiging. Zo ook in dit geval.

Misschien kunt u iets meer vertellen over de achtergrond van dit bord? Zowel de afbeelding als de initialen verwijzen naar de Rotterdamse haven. SVZ is de afkorting van de in 1907 opgerichte werkgeversvereniging 'Scheepvaart Vereniging Zuid' en CVA is de afkorting van de in 1954 opgerichte 'Centrale voor Arbeidsvoorziening'.

Dit merk uit 1964 is ons tot op heden niet bekend. Kopelijk kunnen andere bezoekers van de website het merk identificeren.

Dit bord is gemaakt bij Quo Vadis in Gouda, de signatuur van de schilder is me niet bekend, de Historische vereniging van Nieuwerkerk aan den IJssel bezit eenzelfde bord, aangeboden aan M. de Klepper, 15 juni 1956, signatuur HR, letters aaneengevlochten, dit was de schilder Henk Rouwen, broer van de directeur-eigenaar van Quo Vadis, Th. J. J. Rouwen. Eenzelfde randdecoratie, behalve dan natuurlijk van SVZ en CVA, werd ook gebruikt voor borden, diameter 27,5 cm, met speciale binnenstukdecor's, opdrachten van SCHAT DAVIT HAMBURG. Zie ook The Gouda Pottery Book, volume III, pag. 935-939.
Groetend, JvdH

Nog een toevoeging: Volledig handgeschilderd, in 1953 werd er al 'handpainted' ondergezet in verband met de opkomst van de zeefdruktechniek in de aardewerkindustrie. Tot 1959 heeft men geen zeefdruk toegepast, nadien is mij onbekend, maar dit bord is volledig hangeschilderd. Onder de kleinere bedrijven stond het bekend dat het een betere kwaliteit maakte, in 1969 is het opgegaan in Goedewaagen. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw werkten er circa vijfentwintig personeelsleden waarvan zeventien plateelschilders-schilderessen. Ook de plateelschilder Van Arum (plateelschilder bij de Porceleyne Fles in Delft) werkte wel eens voor het bedrijf. De Goudsche Courant van 30 oktober 1952 vermeldt het volgende: ''GOUDSE WANDBORDEN VOOR MEXICAANSE PRESIDENTEN. Ter gelegenheid van de Nederlandse tentoonstelling in Mexico City zal aan de president van Mexico en zijn opvolger, die tegen het einde van dit jaar aan het hoofd der regering zal komen, een wandbord worden overhandigd, dat in een Gouds bedrijf, de aardewerkfabriek Quo Vadis is vervaardigd, in opdracht van de Oost-Afrikaanse Handel-Maatschappij. De borden zijn gemaakt door een medewerker van het bedrijf, de heer Van Arum te Delft. Voor dit bedrijf dat een aardige export naar Mexico heeft, is dat een eervolle opdracht geweest''. Groet jvdh.