Prachtige schotel in Chinees" Kraakporselein ". Periode Kang Shi ( -Xi) ca. 1700.
Vrg,
Bedankt Mhr Roger , toch weer iets bijgeleerd, Helaas geen delft of wanli decor zo als de inboedelverkooper opriep
Sorry, ik verwisselde Uw schotel met een andere foto. Het is wel degelijk " Kraakporselein " uit de Wan-Li periode, ca. 1650.
Vrg,
ohh echt !! dat is ouder dan delft dan , bedankt Mhr Roger
Vraag, wat met die bruinachtige scherf, vrij grof (voet, standring), net onder de standring is te zien dat op twee plaatsen de glazuur niet heeft gepakt, is iets weggerold, waarbij een bruinachtige scherf zichtbaar wordt, en het krioelt van de luchtgaatjes in de glazuur binnen de standring aan de onderzijde, dit gedeelte komt als van tinglazuur op een ruwe scherf over, en niet als glazuur over een gesinterde porseleinscherf, 'k betwijfel of de scherf van porselein is, groet jvdh.
het lijken zandkorrels Jan , zeker op de standring zelf. Wat mij opvalt is dat ze zijkanten van de schotel zeer dun zijn. En als je ze aantikt op de onderzijde klink het als een bel Maar ik ben geen kenner en zal nog extra foto,s uploaden misschien word het dan duidelijker
mvg
Jennie
bij deze heb ik nog een aantal foto,s toegevoegd , zo als op de 2 laatste foto,s kun je zien hoe dun de bovenrand is, amper een paar mm & ook hoe krom de schotel aan de bovezijde is als je er langs kijkt , denk wel 2 cm
Zonder enige twijfel Kraakporselein uit de eerste helft van de 17de eeuw.
Vrg,
Jammer dat Roger niet ingegaan is op die bruinkleurige scherf, blijkbaar is er dus ook porselein met een bruine scherf, nooit geweten, groet jvdh.
jongens, ik weet het niet maar heeft delft ooit deze afmetingen van delftse schotels gemaakt? Ik stel allen vast dat de bodemring een veel harder materie is dan de andere delftse borden die ik in het bezit heb
mvg
De bruine verkleuring die je ziet aan de rand is te wijten aan de versintering van het glazuur van de zeer dunne rand van de schotel door de hoge baktemperatuur. Typisch voor dit soort porselein. Het zijn inderdaad ook zandkorrels aan de standring daar deze schotels niet in een koker werden gebakken.
In Delft zijn er ook wel af en toe grote schotels ( dia. > 50 cm) gebakken. Hopelijk nu opgelost !
Reacties 12
Prachtige schotel in Chinees" Kraakporselein ". Periode Kang Shi ( -Xi) ca. 1700.
Vrg,
Bedankt Mhr Roger , toch weer iets bijgeleerd, Helaas geen delft of wanli decor zo als de inboedelverkooper opriep
Sorry, ik verwisselde Uw schotel met een andere foto. Het is wel degelijk " Kraakporselein " uit de Wan-Li periode, ca. 1650.
Vrg,
ohh echt !! dat is ouder dan delft dan , bedankt Mhr Roger
Vraag, wat met die bruinachtige scherf, vrij grof (voet, standring), net onder de standring is te zien dat op twee plaatsen de glazuur niet heeft gepakt, is iets weggerold, waarbij een bruinachtige scherf zichtbaar wordt, en het krioelt van de luchtgaatjes in de glazuur binnen de standring aan de onderzijde, dit gedeelte komt als van tinglazuur op een ruwe scherf over, en niet als glazuur over een gesinterde porseleinscherf, 'k betwijfel of de scherf van porselein is, groet jvdh.
het lijken zandkorrels Jan , zeker op de standring zelf. Wat mij opvalt is dat ze zijkanten van de schotel zeer dun zijn. En als je ze aantikt op de onderzijde klink het als een bel Maar ik ben geen kenner en zal nog extra foto,s uploaden misschien word het dan duidelijker
mvg
Jennie
bij deze heb ik nog een aantal foto,s toegevoegd , zo als op de 2 laatste foto,s kun je zien hoe dun de bovenrand is, amper een paar mm & ook hoe krom de schotel aan de bovezijde is als je er langs kijkt , denk wel 2 cm
Zonder enige twijfel Kraakporselein uit de eerste helft van de 17de eeuw.
Vrg,
Jammer dat Roger niet ingegaan is op die bruinkleurige scherf, blijkbaar is er dus ook porselein met een bruine scherf, nooit geweten, groet jvdh.
jongens, ik weet het niet maar heeft delft ooit deze afmetingen van delftse schotels gemaakt? Ik stel allen vast dat de bodemring een veel harder materie is dan de andere delftse borden die ik in het bezit heb
mvg
De bruine verkleuring die je ziet aan de rand is te wijten aan de versintering van het glazuur van de zeer dunne rand van de schotel door de hoge baktemperatuur. Typisch voor dit soort porselein. Het zijn inderdaad ook zandkorrels aan de standring daar deze schotels niet in een koker werden gebakken.
In Delft zijn er ook wel af en toe grote schotels ( dia. > 50 cm) gebakken. Hopelijk nu opgelost !
Er is trouwens een zeer goede site voor Aziatisch porselein : www.aziatischekeramiek.nl
Vrg,
Veel dank Mhr Roger
mvg
jennie
Add new comment
Only logged in users can post comments
Log in or register to post comments