theepotje (zonder deksel en zonder bodem)

4

De afbeelding op de voorkant: een jager, bomen en een kerkje op een heuveltje.
Op de achterkant een Chinees? en een Hollands figuurtje, bomen en een kerkje op een heuvel.
Op de tuit en het handvat een patroon van liggende streepjes afgezoomd met stippeltjes.
Helaas ontbreken het deksel en de bodem waardoor ik de afmeting niet anders kan aangeven dan zoals die nu is.

Vraag

Graag zou ik (Tineke van Gils) alles te horen krijgen wat er over dit theepotje te vertellen is. Uit welke tijd is het? Is het mogelijk van de Drie Vergulde Astonnekes? Is het juist dat ik een combinatie zie van een Chinees en een Hollands heerschap (en zo ja .. hoe bijzonder is dat?).
Zijn de kerkjes Hollands of is er een link naar Italiaanse schilders?
Als het interessant is zou ik het potje willen tonen in een theepottententoonstelling ("Inspired by China") in het Chinees Cultureel Centrum Den Haag (sept-nov) samen met andere historische stukjes en met een selectie van de 300 theepotten die ik op de draaischijf mocht maken in Jingdezhen, Dehua en Delft . En de theepotten die Jeroen Bechtold maakte in Yixing. Dit potje lijkt een prachtige illustratie bij het thema van de expositie.

Afmetingen
9 x 18 x 11 cm
Collectie
publiekscollectie

Reacties 4

Dit is een Delfts theepotje. De versiering is ook Hollands, een boer en boerin( marktvrouw) met de typische hoeden in een Hollands landschap . Een toeschrijving aan een plateelbakkerij lijkt me wel heel moeilijk of onmogelijk. Ik zie hier ook geen Chinese invloed in buiten het model van het potje.

Vrg,

 

 

In reply to by R.L.A. Maes635

Dank voor uw reactie. Langs een andere weg werden mij foto's getoond van een soortgelijk Engels Delfts blauw theepotje. Het was de losse schilderstijl en vooral het gebladerte van de boompjes dat grote overeenkomst vertoonde met mijn bodemloze theepotje. Kan het zijn dat het toch niet in Delft is gemaakt, maar in Londen of bijvoorbeeld Bristol, in de 18e eeuw?

Verdict:

  • Not Delftware

Analysis:

  • Not made in Delft The term Delftware is only used for earthenware actually produced in Delft. Read more
  • Tin-glazed earthenware Earthenware with a glaze to which tin oxide has been added to make it opaque white. Delftware produced before 1850 is always covered with a tin glaze. Read more
  • Hand-painted An important characteristic of authentic Delftware is that it is hand-painted. Printing techniques do not occur on this earthenware. Read more

Beste mevrouw Van Gils,

Dank voor uw foto’s. Ik respecteer de mening van de heer Maes, maar ik denk dat het hier inderdaad een Engels theepotje betreft uit de eerste kwart van de 18e eeuw. Bristol of Londen moeten we in dit geval even in het midden laten en behoeft nadere bestudering.

Met vriendelijke groet.

In reply to by Robert Aronson

Beste mijnheer Aronson,

Hartelijk dank voor uw reactie. Jammer dat het Engels is, maar ik ben toch blij te horen dat het lijkt te kloppen met waar ik inmiddels zelf ook van overtuigd begon te raken.

Met vriendelijke groeten.