Last comments

bord, gesigneerd ‘roos’9 October 2024

Het is niets Delfts maar later nagemaakt. Het Rijksmuseum heeft een XRF onderzoek gedaan naar specifiek deze Delftse borden van de Roos. De originele exemplaren zijn erg waardevol. Het Rijksmuseum heeft er zelf twee in bezit en zijn de moeite om eens te bekijken op hun website.

In uw geval is enkel aan het doffe glazuur op de achterkant reeds te zien dat het om een replica gaat. De schildering op de voorkant is te simpel en niet gedaan met de correcte kleuren en pigmenten.

Punch Bowl3 October 2024

It is hard to say when it was made. This particular design with the old Chinese man near the water can often be found on material from De Metaale Pot under Lambertus Van Eenhoorn and Cornelis Koppens. But I do agree it looks to be 1730-1750 ish. But this is of course an estimate that is hard to prove or disprove.

Vaasje4 October 2024

Ik denk dat dit origineel Delfts is van rond 1700. Het is echter een knobbelvaas en het bovenste gedeelte is weg. De bovenrand is afgeslepen en vervolgens bewerkt met verf of een andere witte substantie. Vandaar de ontbrekende chips.

Dish with " Tea Tree" decoration26 September 2024
Dish with " Tea Tree" decoration26 September 2024

Agreed! Plus the fact that I have never seen  a Delft mark where the first name and last name are turned around. AK for Adriaen Kocx, LVE for Lambertus Van Eenhoorn, PK for Pieter Kam, VH voor Van Hoorn, SVE for Samuel van Eenhoorn, IH for Jacobus Halder, AK* for Albert Kiel, LC for Lambertus Cleffius, GVS for Geertruy Verstelle, ITD for Jan Theunis Dextra, IDM for Jacobus De Milde. I understand that this does not prove anything as there could be exceptions, but to my knowledge it would be the first. So maybe we are looking for a Marcus or a Matthias or another first name with M.?

Haringborden23 September 2024

In reply to by Jaap

De vierde foto met de boot is inderdaad heel hoopgevend! Ik zie maar 1 correcte kleur blauw en de tekst onderaan is veel beter gezet. Ik zie in de zee ook een duidelijk reliëf daar waar het blauw het dikst is. Ik vermoed dat je het zelfs kunt voelen als je er heel licht met de wijsvinger overheen gaat. Dit bord is denk ik geen vervalsing. De rest dus helaas wel.

Haringborden23 September 2024
Haringborden23 September 2024

In reply to by Jaap

Die bijl ziet er inderdaad zoals door anderen ook gezegd een heel stuk beter uit. Misschien als u een detail van de voorkant hier plaatst, zou ik dat heel graag ook bekijken.

Haringborden23 September 2024

Misschien kunt u het  eens meenemen naar “Tussen Kunst &Kitsch” ?

Haringborden23 September 2024

Als ik enkel naar het merk kijk, zie ik al vier redenen waardoor ik zonder enige twijfel overtuigd ben dat ze allemaal vals zijn. 
 

1. Het merk is te traag gezet. Bij elke hoek is lang gestopt

2. Het merk is een soort vierkante bijl. Bij echte merken altijd langwerpig. Ook is de lijn veel te dik

3. De kleur blauw is niet correct voor de periode

4. Het merk is niet vet en glanst niet. Echte merken liggen erop en hebben een 3D effect. Je kunt het bijna voelen wanneer je over een echt merk gaat. Bij Geertruy Verstelle kun je het meestal echt voelen zonder te kijken.

Hierbij een foto van een echt merk op een haringbord bij Hart Antiques in Amsterdam bij het Rokin.

https://www.hartantiques.com/nl/Delfts-Aardewerk/Borden/Antiek-18e-Eeuws-Delfts-Blauw-Haringbord-Nm-1-De-Porceleyne-Beyl

De Porceleijne Byl merkteken op haringbord van Hart Antiques