Laatste reacties

botervloot1 oktober 2022

Beste Christel,

Het lijkt me Chine de Commande porselein te zijn. Dus geen aardewerk. Ze stuurden vroeger soms Delfts aardewerken voorbeelden mee met het VOC schip naar China. In China maakte ze het na en kwam het twee of drie jaar later weer terug via Amsterdam, Rotterdam of Middelburg. Leuk vlootje! De porseleinen exemplaren zijn, denk ik, redelijk zeldzaam.  Mogelijk was er ooit nog wel een onderschotel bij, maar deze heeft dan de tand des tijds niet doorstaan.

set of vases27 september 2022

I think these vases were made at the end of the 19th Century by the famous Frisian (North-East Netherlands) factory Tichelaar in Makkum. This factory has made the finest delftware tiles and other wares since 1689. The vases are marked with two intertwined letters ‘T’.

Is dit delft blauw? maker? leeftijd?22 september 2022

Dit bord is vermoedelijk gemaakt einde 19de eeuw of begin 20ste eeuw in Frankrijk. Het is gemarkeerd met een wat mij betreft onbestaand merk jPK.

Haringbord ongenummerd4 september 2022
Haringbord ongenummerd4 september 2022

Ik beschouw het niet aanwezig zijn van de "3" als vergeetachtigheid. Ik denk dat de schilder misschien 10x dit bord maakte op 1 dag en misschien was dit bord juist gemaakt voordat hij op café ging gaan?

Enfin, het is uiteraard maar een willekeurige gok!

Originele knobbelvaas?10 augustus 2022

Dit is helaas een vervalsing. Dat is te zien aan de witte stippen in de kleding van de karakters, een iets lagere glans, een niet helemaal correcte kleur blauw en de manier waarop het merk gezet is (te traag en te gedetailleerd gezet). We moeten het zien als een ode aan het Delfts van 1680-1710.

Vaas 30 juli 2022

Dit is een copy van een Cashemere vaas met een vals APK merk. De vaas is ergens in het noorden van Frankrijk gemaakt einde 19de of in de 20ste eeuw.

Delftse dekselvaas met Chinese figuren in tuin15 juli 2022
Schaal met voorstelling van Libelle in tuin met chineese voorwerpen op de rand14 juli 2022

Deze kleur bruin is de mooiste kleur voor een gebruyneerde rand. Het is typisch Dextra. Andere liefhebbers en professionals zijn iets conservatiever in de toewijzing aan Dextra. Waarom ik over de brug ben gegaan is vanwege meerdere redenen: 

1. Een groot aantal voorwerpen uit mijn eigen en andere collecties zijn getekend met A/D/getal, ITD/getal, A/ITD/getal of D/getal. Steeds met dezelfde bruine rand, dezelfde pigmenten, dezelfde glans (ze gebruikten veel kwaart) en dezelfde afbeelding.

2. Een heleboel voorwerpen zijn 100% identiek aan de voorwerpen van AiK, Jacob van der Kool van de Grieksche A, ofwel de voorganger. De fabriek ging van Jacob van der Kool naar Jan Theunis en de hele inboedel inclusief mallen, tekeningen en de werknemers (?) ging mee van de een naar de ander.

3. De voorwerpen met D kloppen qua motieven en vormgeving altijd voor de periode waarin ze zouden moeten zitten -> 1759-1765

Wat wel opvallend is, id dat er zoveel voorwerpen met D overgebleven zijn. Hij zal dus flinke hoeveelheden geproduceerd hebben in die zes/zeven jaar. Of komt het dan toch van zijn broer?  Dat was ook een Dextra. Tussen Zacharias en Jan was het alleszins niet altijd kip en ei. Maar in alle geval blijft dan de toewijzing DEXTRA intact :-) !!!

 

Deze enorme bestelling van de familie Webster is misschien ook terug te vinden: 

https://www.rm-auctions.com/nl/europese--islamitische-kunst-april-19-/1…

https://www.rm-auctions.com/en/european--islamic-arts/14018-a-pair-of-l…?

(Ik geloof dat een groot deel van deze borden en schotels zich op Hawaii bevind.)

 

Of de schotels met dit wapen:

https://www.rm-auctions.com/nl/europese--islamitische-kunst-april-19-/1…

http://collections.vam.ac.uk/item/O163617/dish-greek-a-factory/

Botervloot met Hollandse taferelen11 juli 2022

Als antwoord op door RyanEmeli1960

Grote delen van het Delfts archief zijn tijdens verschillende branden verloren gegaan. Het is dan logisch dat Kruyswegh inderdaad wordt aangewezen voor de hele tussenliggende periode. Helaas weet ik niet meer waar ik gelezen heb over Jan Van Der Hagen. Misschien kan ik nog iets terug vinden in de boeken van Mw. Wik-Hoekstra, maar helaas heb ik niet alle delen. Ik heb zelf door de jaren heen een aantal Delftse manden gehad van JVDH en ook veel manden en een aantal borden gezien van JVDH. Allemaal helemaal in lijn met het “pastorale scenes” werk van Verstelle. Als ik wat foto’s  terug vind, zal ik deze hier posten!