J
 •  Super user

Tegeltableau met vogels en druiventrossen.

4

Collectie Streekmuseum Krimpenerwaard te Krimpen aan den IJssel. Geen craquele kunnen ontdekken, wel enigszins merkwaardig dat bij twee druiventrossen bij de scheiding van de tegels op het rechtergedeelte min of meer de glimlichten op de druiven ontbreken.

Vraag

Herkomst? Periode?

Afmetingen
Circa 39 x 52 cm, twaalf tegels van 13 x 13 cm, dikte onbekend.
Collectie
publiekscollectie

Reacties 4

Verdict:

  • Not Delftware

Analysis:

  • Can not be determined based on current information To properly assess this object, more information or more or better photos are needed.

Ik ben er eigenlijk van overtuigd dat het in ieder geval geen Delfts aardewerk betreft, maar waar het wel is gemaakt durf ik zo niet te zeggen. Het lijkt me wel dat het leeftijd heeft, ik verwacht dat het is in de eerste helft van de 19e eeuw is geproduceerd. Misschien dat een collega of een to-gebruiker nog wat verdere informatie kan delen.

Dag meneer Robert Aronson, dank voor uw toelichting, het heeft dus niets van doen met Plateelbakkerij 'De Roos', 1661-1858, Noordeinde, Delft, die vervaardigde toch tegeltableau's? Een andere zaak, wilt u nog eens kijken naar de majolicaschotel (ook uit museum Krimpenerwaard) die ik geplaatst heeft en waar Suzanne Lambooy op heeft gereageerd, proenrestanten  op voorzijde, merkwaardig ophangsysteem (de heer Maes schreef ergens dat borden en schotels in het verleden niet werden opgehangen maar werden neergezet, hoe kan dat dan met deze schotel? waarbij men bij de fabricage al rekening heeft gehouden, gezien dat bijzondere systeem in de leerharde klei! voor ophangen), ook merkwaardig, achterzijde zo te zien dekkende witte (tin?) glazuur, hoe oud zou deze schotel zijn, wanneer werd met het plaatsen van de proenen op de voorzijde gestopt? Het is toch wel een oude schotel? Hetzelfde ophangsysteem voor borden en schotels had Plateelbakkerij 'Schoonhoven', groet jvdh.

Hier moet ik denken aan een Noord-Franse productie, misschien wel Rijsel ( Lille) uit het einde van de 18de eeuw. Moeilijk te beoordelen zonder te zien..

Vrg,

 

Het antwoord van de heer Maes gaf voor mij aanleiding om contact op te nemen met het Museum Krimpenerwaard, met de vragen hoe en wanneer en dergelijke het tableau daar ingebracht was, denkend aan een eventuele mogelijke koppeling tussen Noord-Frankrijk en de Krimpenerwaard, maar helaas, onbekend. De directeur, mevrouw Hilde van den Berg, schreef me: ''  Helaas kunnen wij niet meer achterhalen waar het tableau precies vandaan komt; het is een legaat geweest van onbekende oorsprong. Waarschijnlijk heeft iemand het ooit naar ons gebracht en niet de gegevens achtergelaten. De tegels zitten in een houten lijst, waardoor ook niet precies de dikte en achterzijde te achterhalen zijn. De totale lengte en breedte (inclusief lijst) zijn 62,5 cm bij 46 cm. De totale dikte is 3.8 cm''.  Groet, jvdh.