Boterpotje

6

Gevonden bij mijn oma in de kast.

Vraag

Wij zijn op zoek naar informatie.
Is dit Delfts aardewerk? Welke fabriek?

Afmetingen
Geschat 10x15cm
Collectie
publiekscollectie

Reacties 6

Ik ben geen expert, maar volgens mij is het merkteken van "De Porceleyne Bijl".
Het voorwerp doet voor mij niet 18e eeuws aan. Zou het geen replica kunnen zijn? of: De Porceleyne Bijl bleef actief tot 1803, wellicht een laat stuk?

Ik ben benieuwd wat de deskundigen er van zeggen

De meeste aspecten doen me denken dat het echt is. De kleur is goed, het dessin is goed, de scherf is goed en de handtekening is goed (doch op een rare plek). Wat extra foto’s zouden wel helpen, liefst met veel daglicht.

Ook de onderzijde van zowel de deksel als de onderkant van de terrine zijn interessant en belangrijk om te zien!!

Verdict:

  • Delftware

Analysis:

  • Delftware, made between 1620 – 1850 Only tin-glazed earthenware made in Delft between 1620 - 1850 is referred to as traditional Delftware. Read more
  • Tin-glazed earthenware Earthenware with a glaze to which tin oxide has been added to make it opaque white. Delftware produced before 1850 is always covered with a tin glaze. Read more
  • Hand-painted An important characteristic of authentic Delftware is that it is hand-painted. Printing techniques do not occur on this earthenware. Read more
  • Mark of a Delft pottery/factory In the 19th century, a financial incentive arose to sell more new earthenware as antique Delftware, sometimes even bearing fake Delft factory marks. Read more

Merk:

  • Een bijltje

Bedankt aan Sander en vooral Jeroen. Ik begrijp de verwarring Nienke Hartgers (familie?) daar het vanaf het plaatje niet met 100% zekerheid is te zeggen. Ik ga er, zoals Jeroen ook schrijft, ook van uit dat het hier een origineel botervlootje betreft, met het merk inderdaad op een ongebruikelijke plek. 

Wat grappig, dank allen voor de reacties! Ik was het botervlootje alweer vergeten. Staat veilig in de kast bij mijn oma. Als het een origineel is, wat zou de waarde dan zijn? Ik zal binnenkort uitgebreidere foto’s maken. En wat als mijn oma zou willen verkopen?
 

En Jeroen… is er een mogelijkheid dat wij familie zijn? Mijn vader heette Hans Hartgers. Ik weet dat er nog een neef is, genaamd Peter. Zou wel heel toevallig zijn! 
groetjes Nienke 

Hallo Nienke,

Ja, ik vond het ook leuk om hier op deze website mogelijk verre familie te ontmoeten. Ik ken de genoemde namen helaas niet. De meeste mensen met de naam Hartgers zijn oorspronkelijk van rond Apeldoorn, maar ik ben van de Amsterdamse “tak” net zoals Joost Hartgers, een drukker uit de 17de eeuw met een boekwinkel op de Dam (maar hiermee romantiseer ik een en ander vermoedelijk al teveel).  

Om dus te komen op de waarde; De regels van deze website zeggen dat ik daar niets over mag zeggen. Het vlootje was dus oorspronkelijk deel van een paar met onderschotels, die helaas maar al te vaak missen. Op de website van Antiquair Dhr. Robert Aronson is een heel, heel fraaie set te vinden met onderschotels van fabriek “De Drie Astonne” en met een fraai hondje als greepje.

Het vlootje van uw moeder heeft ondanks het gemis van een tweede exemplaar toch wel een fijne waarde. Als u daar iets meer over wilt weten, kunt u altijd contact opnemen met een antiquair of een veilinghuis. Een antiquair zal uiteraard wel een kleine vergoeding kunnen vragen en een veilinghuis zal natuurlijk aansturen dat u het door hen laat veilen. 
 

Veel geluk en hopelijk tot ziens.