Bord watersnood 1953. Wie helpt, is het leven waard

3

Gedenkbord gemeente Roosendaal en Nispen voor vrijwilligers die actief waren bij hulp aan evacués tijdens watersnood 1953.

Vraag

Het bord is, zoals omschreven, als dank aan vrijwilligers geschonken.
Is er iemand bekend met hoeveel van deze borden er destijds uitgegeven zijn?
Helaas heb ik er geen brief of certificaat bij waardoor ik weet aan wie het bord is uitgegeven.

Afmetingen
21cm
Collectie
publiekscollectie
Merk

Reacties 3

De overstroming van de Noordzee, de ergste stormvloed die ooit is geregistreerd voor de Noordzee, vond plaats van 31 januari tot 1 februari 1953. In Nederland kwamen ongeveer 400.000 acres (162.000 hectare) onder water te staan, wat leidde tot ten minste 1.800 doden en wijdverspreide schade aan eigendommen. In het oosten van Engeland werden tot 180.000 acres (73.000 hectare) overstroomd, waarbij ongeveer 300 levens verloren gingen en 24.000 huizen beschadigd raakten. Ten minste 200 andere mensen kwamen om op zee, waaronder 133 van de passagiers aan boord van de veerboot Princess Victoria.

de hevige stormwinden boven de Noordzee genereerden een stormvloed die een wand van water richting elke kust stuurde. Geen van beide landen had een centrale instantie verantwoordelijk voor overstromingswaarschuwingen, en de snelle vernietiging van telefoonlijnen in de getroffen gebieden maakte het onmogelijk om andere gemeenschappen te waarschuwen voor de ernst van de storm. Meer dan 60 mijl (100 km) aan zeeweringen stortten in, en meer dan 50 dijken braken langs de kust van Nederland. Tienduizenden dieren verdronken in de overstroming, en het zoutwater verontreinigde landbouwgrond voor meerdere jaren.

  • Burgerlijke vrijwilligers: Tienduizenden burgers hielpen spontaan met:

    • Dijkbewaking, zandzakken vullen

    • Redding van mensen en vee

    • Noodopvang van geëvacueerden

  • Vrijwillige organisaties:

    • Het Nederlandse Rode Kruis zette duizenden vrijwilligers in.

    • Veel kerkelijke en lokale hulpcomités organiseerden vrijwilligershulp.

  • Landelijke mobilisatie: De overheid, het leger, brandweer en boeren kregen hulp van talloze burgers zonder officiële functie – soms meer dan 50.000 vrijwilligers in totaal door het hele land, volgens schattingen van het Watersnoodmuseum. 

Het aantal geproduceerde borden is moeilijk te achterhalen. U zou kunnen contact opnemen met de gemeentes Roosendaal & Nispen en / of het watersnoodmuseum.
Gemeentelijke archieven of dienst inkoop/souvenirs kunnen aantonen hoeveel borden er besteld zijn.

https://watersnoodmuseum.nl/

Hier een link naar het bordje. Verkeerdelijk staat hier wel de Porceleyne fles doch mogelijks werd dit door verschillende bakkerijen gemaakt.

https://zoeken.collectiezeeland.nl/detail.php?nav_id=0-2&index=83&imgid…

succes !

mvg Franky

Bedankt voor uw reactie Franky!

Voor ik het bord hier plaatste heb ik ook een bericht naar de gemeente Roosendaal/Nispen gestuurd, wat daaruit komt zal ik nog laten weten.

Overduidelijk dat er (zoals u ook al aangeeft) op uw tweede link verkeerd wordt geschreven dat het bord door de Porceleyne Fles geproduceerd is, op de onderzijde is immers te zien dat het om Oud Delft gaat.

 

Met vriendelijke groet, Oscar 

Verdict:

  • Not Delftware

Analysis:

  • Not made in Delft The term Delftware is only used for earthenware actually produced in Delft. Read more
  • Hand-painted An important characteristic of authentic Delftware is that it is hand-painted. Printing techniques do not occur on this earthenware. Read more
  • Mark of a non-Delft pottery/factory The typical Delftware also inspires producers outside of Delft, but genuine Delftware has only been produced in Delft. Read more

Merk:

  • Oud Delft

Helaas kan ook ik u niet informeren over de oplage. Ik hoop dat u via de gemeente iets te weten komt.