Last comments

Bord17 March 2025

Helaas geen Delfts aardewerk. Wel een leuke poging naar voorbeeld.

mvg Franky

14 delige Keukenset voorraadpotten17 March 2025

Mosa of societé ceramique uit Maastricht. Deze werden gemaakt voor de Franse / Belgisch Franse markt. Zeer mooi, jammer van het gebroken dopje.

mvg Franky

Bord13 March 2025

Dag Jan, Ik heb ook eens verder gezocht en ook wat info opgevraagd bij een bevriend antiquair.

Hoewel er wat twijfel bestaat zou plateelbakkerij Amstelhoek zowel een A en H gevoerd hebben doch kort voor de overname door de Distel ook een A en een O.

Het logo op dit bord, bestaande uit de letters 'A' en 'O',  zou ook het merkteken van Plateelbakkerij 't Anker kunnen zijn . Deze fabriek was actief in de periode 1898-1907 en stond bekend om haar decoratieve aardewerk. Het logo met de 'A' en 'O' is een kenmerkend merkteken van deze plateelbakkerij.

Ben benieuwd wat jij erover kon vinden. Beide fabrieken hadden maar een kort bestaan en weinig voorbeelden te vinden. Wederom een heel interessante discussie 😉

groet Franky

Melkjongen met koe15 March 2025

Lijkt mij inderdaad een namaak met vals merk. IHF zou moeten verwijzen naar plateelfabriek ' t Fortuyn, met name naar Frerkingh Johan Herman wat naar mijn bescheiden mening hier niet het geval is.

  • De onderkant ziet er grof en ruw uit, wat eerder past bij 19e- en 20e-eeuwse productiemethoden dan bij een echt vroeg-Delfts stuk.
  • De witte glazuurlaag met het blauwe merk lijkt op wat in latere reproducties gebruikt werd.
  • De afbeelding van het figuur en de koe oogt naïef en minder gedetailleerd dan bij klassieke Delftse sculpturen.
  • De blauwe verfstreken zijn grover en minder fijn aangebracht dan bij authentieke 18e-eeuwse Delftse objecten.
  • het gebruik van alleen initialen zonder een uitgebreider fabrieksmerk is ongebruikelijk voor die tijd. zie ook https://delftsaardewerk.nl/merk/ihf

mvg Franky

 

wandbord15 March 2025

Deze is eveneens van de Porceleyne fles en geschilderd in 1943 door twee schilders. Iemand die de rand schilderde en iemand die het binnenvlak schilderde wat niet ongebruikelijk was. Veelal werd er ook van thuis geschilderd doch hier waren beiden in loondienst.

De schilders waren Burghoorn A; die er schilderde van 1892 tot 1949 en Schilperoort C; die er shilderde van 1884 tot 1950. beide heren dus een mooie staat van dienst wat duidelijk is in de verfijnde afwerking.

mvg Franky

 

 

vaas15 March 2025

Deze is eveneens geschilderd door Dhr Roggeveen in 1940.

mvg Franky

vaas15 March 2025

Deze is gemaakt door de Porceleyne fles uit Delft in 1943 ( jaarcode BM) en geschilderd door Dhr Roggeveen die er schilderde van 1892 tot 1945.

Het nummer is een intern gebruikt nummer.

mvg Franky

vaas15 March 2025

Deze is gemaakt bij plateelbakkerij Schoonhoven ergens midden 20ste eeuw. Schilder onbekend.

Het bedrijf werd in 1920 opgericht door Tijs Visser, samen met zijn schoonvader en zwager Kornelis en Tijs Prins. De fabriek was sinds 1929 gevestigd aan de Wal in Schoonhoven. In september 2022 werd het bedrijf overgenomen door Montagne Aardewerkfabriek.

mvg Franky

Bord13 March 2025

In reply to by Jan van den Heuvel1565

Dag Jan,

De spelling "Delftsch" werd in de 19e eeuw steeds minder gebruikelijk en de spelling "Delfts" is sindsdien de gangbare vorm geworden. De overgang naar de spelling "Delfts" is geleidelijk gegaan vanaf eind 19de eeuw , maar het is moeilijk om een exact jaartal te geven voor deze verandering.

groet Franky

Bord13 March 2025

Dit is waarschijnlijk van Kunstaardewerkfabriek Amstelhoek . De vestiging was Ouder-Amstel en actief van 1897-1903. Van 1904 tot 1910 werd verder gewerkt onder nieuw bestuur en werd dit merk gebruikt.

Echter, Amstelhoek is minder bekend om Delfts blauw en meer om andere keramiekstijlen wat de reden zou kunnen zijn dat er weinig in omloop zijn, temeer daar de fabriek slechts enkele jaren actief was.

De fabriek bevond zich in Amsterdam en was actief in de late 19e eeuw. Amstelhoek werkte in een periode waarin fabrieken zoals Rozenburg, Zuid-Holland en Gouda-fabrieken ook actief waren in de keramiekproductie.

In 1910 wordt 'Voorheen Amstelhoek' verkocht aan De Distel in Amsterdam, die op haar beurt in 1922 wordt overgenomen door Goedewaagen in Gouda.

Uw bord dateert dus hoogstwaarschijnlijk uit de periode 1904-1910

mvg Franky