Last comments

Delft Blue Sugar dish ?20 October 2024

This is certainly made by  the Schoonhoven pottery. What the function of this was is also a mystery to me. The notch on the handle ?? I think it had a function, but which one is the question.

My guess would be a syrup jar / sugar bowl as one can put a spoon in it with the lid closed and straighten the lid in the handle when using it. . This is because it seems to me that the lid standing up could fit in.

Have you tried this yet?

Probably someone else knows more about this.

mvg Franky

 

Dit is elk geval van de plateelbakkerij Schoonhoven. Wat de functie hiervan was is mij ook een raadsel. De inkeping aan het handvat ?? had volgens mij een functie doch welke is de vraag.

Mijn gissing zou zijn een strooppot / suikerpot daar men een lepel in kan zetten met het deksel dicht en bij gebruik het deksel in het handvat rechtzetten. Dit daar het mij lijkt dat het deksel staand er wel eens in zou kunnen passen. Heeft u dit al geprobeerd?

Waarschijnlijk weet iemand anders hier wel meer over.

mvg Franky

Union bord 21 October 2024

Plateelbakkerij Flora was een van oorsprong Goudse fabriek van plateel, die bestond van 1945 tot 1994. Deze borden zijn plaktechniek uit ongeveer 1965 en gemaakt in opdracht.

Handwerk betekent dat het transfer met de hand werd aangebracht en hoogstens ( wat ik hier betwijfel) wat werd bijgeschilderd. 

mvg Franky

Blauw Wit Aardewerk schoteltje floraal decor insect, capucijner- acherkant21 October 2024

Inderdaad goed ingeschat van Jan. Deze zijn ( mogelijks ééntje niet) van de hand van L.E.de Groot.

Typisch voor hm is de signatuur van de twee gekruiste t's doch gemaakt door een kruis met de kop van T los ervan en een punt tussen de twee onderste benen. Typisch voor hem is dat hij geen platen schilderde doch wel allerhande kannen,  schotels  en potten. 

Het vierde schoteltje rechtsboven is mogelijks toegeschreven aan Wessel de Vries uit dezelfde periode. Te dateren 1920 - 1940 ongeveer

mvg Franky

jb

ldg

Pot/vaas20 October 2024
Pot/vaas20 October 2024

deze is van 1974 uit de reeks " the original blue" . inderdaad een " Pul" geschilderd door A.Beek. deze schilder werkte voor DPF van 1970 tot 1987.

mvg Franky

schaal op voet19 October 2024

De schaal zou geschilderd zijn door Johannes Slinger die voor PZH schilderde van 1908 tot 1961.

Hier een ander voorbeeld van zijn hand omstreeks 1917 met modelnummer 3241 26 cm hoog. 

mvg Franky

johannes Slinger 1917

 

schaal op voet19 October 2024

In reply to by Jan

dag Jan,

PZH werkte met verschillende modelcategorieën. Voorbeeld hiervan is modelserie 2000 bestemd voor modellen met reliëf. Modelserie 3000, bestemd voor het Delft-decor. Modelserie 4000, dat werd gebruikt voor servies en modelserie 5000 dat gaat over zogenaamde ‘Rozenburg-modellen’. Ook deze hoge nummers kunnen gaan over vroeg Gouds plateel en werden gebruikt in de periode 1901 en 1910. Maar let op: er zijn modelnummers in verschillende periode hergebruikt. 

Deze redenering volgend zou dit decor ergens in de 3000 reeks moeten zijn dus dat klopt niet helemaal. Ik vermoed dus dat er na 1930 nieuwe nummeringen in gebruik zijn genomen. de vroegste catalogus die ik heb dateert van 1909 en de meest recente van 1927. Voor het predikaat koninklijk dus.

Ik zoek alvast even verder want het lijkt mij zeer interessant.

groet Franky

Schenkkan19 October 2024

Dit is gemaakt door Hubert Bequèt uit Quarengnon. Belgisch dus. Decor "Hollanda". Inderdaad handwerk en niet handgeschilderd. Dit betekent dat de plakplaat met de hand is aangebracht en hoogstens wat bijgeschilderd met de hand.

Faïencerie Hubert Bequet.

Deze was gevestigd te Quaregnon, een gemeente gelegen in de Belgische provincie Henegouwen, die deel uitmaakte van de Borinage, een oude industrieregio ten zuidwesten van Bergen.

In 1926 begon de jonge Hubert Bequet als plateelschilder bij de faïencerie van Wasmuël, later is hij nog een poosje aan de slag geweest bij deze van Thulin

Acht jaar na het opdoen van heel wat ervaring in deze bedrijven richtte hij zijn eigen faïencefabriek op te Quaregnon.Dit bedrijf kende een snelle groei en stelde in 1963 op het toppunt van zijn bloei 150 mensen te werk.

De faîencerie sloot definitief haar deuren in 1982

Hieronder enkele voorbeelden van het decor Hollanda. Sommige zijn echte kunststukken.

Veelal werden de stukken afgewerkt met goud doch in het blauw witte decor slechts af en toe. In vroege fase gesigneerd zoals op uw kan , soms HB gesigneerd en in latere fase toen de massaproductie volop draaide gestempeld.

Ook typisch voor Bequèt is de geribde onderkant met het modelnummer in reliëf.

Helemaal onderaan een voorbeeld van het typische werk dat hoge toppen scheerde in de middenjaren van vorige eeuw.

mvg Franky

hb4

hb8

hb3

hb4

HB6

Miniature vase19 October 2024

Unfortunately, this is not Delft's pottery. as soon as it says Delft with S, it is not authentic Delft anyway. This is a souvenir from Holland and can be made anywhere. Values, unfortunately, are not discussed here.
mvg Franky

schaal op voet19 October 2024

Dit is van Plazuid. te dateren tussen 1930 en 1965. Handgeschilderd. vermoedelijk geschilderd door Jan van Schaik of Jan Schonk. Moeilijk juist te definiëren daar eer geen registers van de schilders werd bijgehouden zoals bij de porceleyne fles.

Deze schaal had een dubbel gebruik: ofwel als (fruit)schaal ofwel als muurdecoratie. Vandaar de ophanggaatjes.

De N.V. Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland (Plazuid, PZH) (1898 - 1965) was een Goudse aardewerkfabriek

 In 1930 verkrijgt het bedrijf het predicaat Koninklijk en de officiële naam wordt dan 'N.V. Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland'.

Mvg Franky