Gedeelde publieksvoorwerpen
Laatste reacties
This is made by the Porceleyne Fles from Delft in 1960 , handpainted. Painter not identified.
1732 is a number for internal use.
Under a similar vase from 1980. Also painter unidentified.
mvg Franky
Als antwoord op Thank you for reply. How can… door J+JJ
The vase is marked with a Lazarus gate which is the brand of PLazuid from Gouda. The cross is the mark of the year, the initials those of the painter. Unfortunately, there is not really a register of the employees.
This lidded vase is made by Plazuid Gouda ( Plateelbakkerij Zuid-Holland) in 1948. Model n° 5008 handpainted. So not from Delft but from Gouda Holland.
mvg Franky
Handgeschilderde glazen borden met Delftsblauw-achtige decoratie zijn meestal gemaakt in de late 19e of vroege 20e eeuw, en werden geproduceerd door verschillende glas- en aardewerkfabrieken, vaak als decoratief werk voor de toeristenmarkt of als luxeproducten.
Daar het woord "glass" met dubbele S wijst op buitenlandse productie of export. Het bord is vermoedelijk vervaardigd tussen 1920 en 1950, mogelijk in Nederland , Duitsland, of Tsjechië voor de souvenir- of exportmarkt.
Een paar mogelijke Nederlandse producenten zijn:
Leerdam Glasfabriek (Koninklijke Glasfabriek Leerdam). Verschillende kleine glaswerkplaatsen: In bijvoorbeeld Amsterdam of Maastricht werden in opdracht ook glazen objecten met Delftsblauwe motieven beschilderd, soms door zelfstandige schilders.
Het is ook waarschijnlijker dat glazen borden met Delfts decor niet uit een fabriek kwamen, maar door individuele schilders of ambachtelijke ateliers zijn gemaakt. Vaak signeerden deze kunstenaars hun werk met initialen of monogrammen, wat herkomstonderzoek moeilijk maakt. Ook hier zijn de initialen mij onbekend.
4. Duitse en Tsjechische producenten
In de meeste gevallen zijn deze glazen borden helemaal niet Nederlands, maar bijvoorbeeld in Bohemen (Tsjechië) of Bayern (Duitsland) geproduceerd en imiteerden zij het populaire Delftsblauw voor de export.
Waar het aardewerk geglazuurd wordt/werd is bij glastechniek een andere techniek gebruikt omdat gewoon glazuur niet werkt op glas.
Emaille-schildering (glasemail)
Emailverf bestaat uit fijngemalen glaspoeder gemengd met pigmenten en een medium (zoals olie of gom). Het ontwerp wordt met de hand op het glas geschilderd, en daarna in een oven ingebrand op lage temperatuur (rond 500–600 °C), zodat het zich aan het oppervlak hecht. = slijtvast en lijkt op glazuur.
Koudschildering (cold painting)
De verf wordt zonder hittebehandeling direct op het glas aangebracht. = niet slijtvast
Bij uw bord lijkt het te gaan om emaille-schildering:
-
De kleuren zijn helder en goed gehecht.
-
De lijnen tonen penseelwerk, wat op handwerk wijst.
-
Geen zichtbare slijtage of schilfering zoals bij koudschildering.
-
mvg Franky
Plateelbakkerij Flora was een van oorsprong Goudse fabriek van plateel, die bestond van 1945 tot 1994. Frans Eikenboom (1881-1966) was al in 1927 in Gouda met de productie van aardewerk begonnen. In 1945 richtte hij met zijn zoon Peter Antonius Eikenboom (1907-1981) de Flora-fabriek op. Die werd gevestigd in Stolwijkersluis aan de Gouderaksedijk. Bij de overstroming van 1953 leed het gebouw flinke waterschade en werd een nieuwe fabriek gebouwd.
In 1974 kwam Flora in handen van International Citrus Products, dat de fabriek economisch en logistiek reorganiseerde. Het bedrijf kwam in de jaren zeventig met traditionelere decors die niet meer met de hand waren geschilderd maar via onderglazuur-transfers op het plateel werden aangebracht. Uw asbak dateert dus inderdaad van de door u gestelde periode jaren '70- ' 80. komt niet op een jaar aan. Zoals Jan met kennis van zaken aanbracht niet handgeschilderd dus.
In 1989 werd Flora overgenomen door keramiekfabriek Royal Goedewaagen in Nieuw-Buinen, dat oorspronkelijk ook een Goudse plateelfabriek was. De fabriek in Hardenberg werd in 1994 gesloten, de productie van het plateel van Flora werd verplaatst naar Nieuw-Buinen. In 1996 stopte Goedewaagen - als gevolg van de tegenvallende vraag - de productie van keramiek met Flora-design.
Hieronder een tweetal voorbeelden uit mijn collectie uit verschillende periodes.
This seems to me to be Belgian pottery from Doornik . A T with a dot . Why a T and not a D?
Doornik is the Flemish name, the original Walloon name is Tournai. In Belgium, blue and white was also produced, such as by Hubert Bequet from Quarengnon.
Tournai was known for his blue and white faience that was strongly inspired by both Delftware and Chinese porcelain.
The bottom of the plate shows a somewhat coarser, thick tin-glaze layer, typical of French-Belgian faience (something different from the often slightly finer Delft pottery).
The shard appears to be light grey/white — again typical of Tournai.
Below is another example of Tournai blue.
mvg Franky
Als antwoord op Juffrouw, Mevrouw, Ik… door R.L.A. Maes754
Geachte mr. Maes,
Beste Roger,
Ik zal het nu ook eens proberen heel vriendelijk te zeggen 😊
U blijkt de perfectie zelf te zijn en kunt duidelijk niet verdragen dat iemand anders ( zeker ook niet perfect, verre van ) zich probeert te verdiepen in deze materie en ja, soms de bal ernaast slaat. Het is in deze post overduidelijk dat u het laatst woord wenst te hebben. Hier geeft u zelf toe dat het namaak is uit Frankrijk ( dus waar ben ik verkeerd). Dat u aangeeft dat het van Martel is siert uw kennis doch daar was ik ook al achter gekomen. Zoals eerder gezegd leer ik heel graag bij maar ik zou het heel erg appreciëren als u uw commentaar voor uzelf zou houden. Deze website is er om positieve commentaren en dicussies te voeren. Niet om op de pianisten te schieten. mvg Franky
Chinees , handgeschilderd , waarschijnlijk Ts'ingdynastie (1644—1912). Deze vaas is gemaakt binnen het tijdperk van deze dynastie doch in de latere periode > 1900 - 1912. Typische techniek waar opzettelijk gezorgd wordt voor Craquelé. Om dit effect te krijgen gebruikt men een glazuur dat in de oven sneller krimpt dan de klei. Zo ontstaat spanning, en dat leidt tot barsten. Ook in Europa, o.a. Italie werd /wordt deze techniek toegepast.
mvg Franky
Gemaakt bij Potterie Oud Delft uit Nijmegen na 1935 en voor 1945.
mvg Franky