Shared objects
Last comments
Hallo,
Gemaakt door de Porceleyne Fles in Delft in 1942 (jaarcode BL). De A staat voor decor A, een iets minder gedetailleerd design waardoor de productie sneller verliep en daardoor wat goedkoper was. 88 Is het artikelnummer en de schilder’s initiaal kan ik niet lezen op de foto maar misschien dat u hem zelf terug kan vinden: https://royaldelft.com/wp-content/uploads/2021/02/Schilderinitialen.pdf
Mvg, Patrick
Beste Corrie,
Ik denk dat ik hem gevonden heb! Dhr J.H. Post (1950-1983). De J en P zijn inderdaad verbonden en de h is van zijn tweede naam. Zie pagina 8 in de meest linker kolom.
Mvg, Patrick
Beste Corrie,
Bedankt voor uw reactie. De blauwe sticker boven het merk wordt sinds de jaren 70 gebruikt en het feit dat het er nog redelijk nieuw uitziet denk ik dat er d.c. staat. Een wat gestileerde kleine letter d in plaats van een hoofdletter D. Dus dan zou het stuk uit 1983 komen.
Helaas kan ik de initialen niet terugvinden.
Bonbonnieres worden al sinds de vroege 20e eeuw gemaakt en dit exact model is nog steeds te koop nu dus er zullen velen in omloop zijn met verschillende jaarcodes en initialen. Het blijft handwerk dus er zal ook variatie in de beschilderingen zijn.
Mvg, Patrick
Beste Corrie,
Uiteraard gemaakt in Delft bij de Porceleyne Fles. Ik vind het handschrift hier wat moeilijker te lezen maar weet u hoe lang u het al in bezit heeft? Jaarcodes staan normaal gesproken rechts onder het woord Delft en lijkt hier op A.C. Jaarcode AC is 1907 maar dat lijkt me wat te oud voor deze bonbonniere.
Het dekseltje heeft een ander initiaal (CDE?) dan het onderstel (PA?), beide kan ik helaas niet terugvinden in deze lijst: https://royaldelft.com/wp-content/uploads/2021/02/Schilderinitialen.pdf
Mvg, Patrick
Beste Corrie,
Het setje komt van de Porceleyne Fles in Delft en is gemaakt in 1984 (jaarcode DD). Het is dus echt handgeschilderd Delfts blauw en is gemaakt d.m.v. onderglazuurbeschildering, de nieuwe techniek.
De initiaal MMA is van Mevr M. v.d. Mark en zij schilderde van 1979-1996.
Mvg, Patrick
Hallo,
Ik heb geprobeerd de initiaal terug te vinden maar ik kom hem helaas niet tegen. Ik denk niet dat het van dhr Kunz is, het lijkt op een C met een gedraaide R? De lijst met schilders en initialen is helaas verre van compleet.
Mvg, Patrick
Beste Leon,
Ik ben bang dat het geen Delfts aardewerk is en dat een vals merk van Pieter Kocx (APK) is gebruikt: https://delftsaardewerk.nl/merk/apk
Mvg, Patrick
Beste Rita,
Ik denk dat u het inderdaad bij het juiste eind heeft, jaarcode A begon in 1879 en dhr A. C. Tulk was werkzaam bij de Porceleyne Fles van 1814-1887. Dus uw bord zal ergens tussen 1814 en 1879 gemaakt zijn. Er is gebruik gemaakt van onderglazuurbeschildering, de nieuwe techniek, dus ik verwacht eerder eind 19e eeuw. Misschien staat de 79 wel voor 1879 en is dit bord net gemaakt voordat de letters begonnen? Leuk bord in ieder geval!
Mvg, Patrick
Hallo Renaud,
De kandelaar is gemaakt door plateelbakkerij Ram in Arnhem, op de Wikipedia van het bedrijf kunt u lezen hoe het bedrijf tot stand is gekomen: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Plateelbakkerij_Ram
Het bedrijf is opgericht in 1921 en dus moet de kandelaar uit de 20e eeuw komen. Helaas valt het dus niet onder het authentieke Delfts aardewerk uit de 17-19e eeuw maar daarom niet minder leuk om als familiebezit te koesteren.
Mvg, Patrick
Beste Lide,
Het polychrome bord heeft inderdaad het merk van de Klaauw aan de onderkant. Ook dit merk werd veelvoudig vervalst dus ik wacht nog even het oordeel af van de experts hier. Het aardewerk onder de chips heeft weinig verkleuring, zie ter vergelijking deze vaas: https://delftsaardewerk.nl/bekijken/voorwerp/heididc/7428-is-deze-aarde…
Hier is het aardewerk een stuk donkerder geworden door de jaren heen. Tenzij de chips vrij nieuw zijn kan het helaas ook om een vervalsing gaan. Nog even afwachten dus.
Mvg, Patrick