Schenkkan

2

Schenkkan met opvallend motief aan de onderzijde

Vraag

Wie kan mij iets meer vertellen over deze vaas van H. Bequet?

Collectie
publiekscollectie

Reacties 2

Is niet handgeschilderd maar plakplaat, alleen forse filé bij voet, forse bies bovenin, golflijntjes met daarin stippen aan voet en bovenin, en oor, met penseel, het merk is zo te zien ook met zeefdruk aangebracht, groet jvdh.

Dit is gemaakt door Hubert Bequèt uit Quarengnon. Belgisch dus. Decor "Hollanda". Inderdaad handwerk en niet handgeschilderd. Dit betekent dat de plakplaat met de hand is aangebracht en hoogstens wat bijgeschilderd met de hand.

Faïencerie Hubert Bequet.

Deze was gevestigd te Quaregnon, een gemeente gelegen in de Belgische provincie Henegouwen, die deel uitmaakte van de Borinage, een oude industrieregio ten zuidwesten van Bergen.

In 1926 begon de jonge Hubert Bequet als plateelschilder bij de faïencerie van Wasmuël, later is hij nog een poosje aan de slag geweest bij deze van Thulin

Acht jaar na het opdoen van heel wat ervaring in deze bedrijven richtte hij zijn eigen faïencefabriek op te Quaregnon.Dit bedrijf kende een snelle groei en stelde in 1963 op het toppunt van zijn bloei 150 mensen te werk.

De faîencerie sloot definitief haar deuren in 1982

Hieronder enkele voorbeelden van het decor Hollanda. Sommige zijn echte kunststukken.

Veelal werden de stukken afgewerkt met goud doch in het blauw witte decor slechts af en toe. In vroege fase gesigneerd zoals op uw kan , soms HB gesigneerd en in latere fase toen de massaproductie volop draaide gestempeld.

Ook typisch voor Bequèt is de geribde onderkant met het modelnummer in reliëf.

Helemaal onderaan een voorbeeld van het typische werk dat hoge toppen scheerde in de middenjaren van vorige eeuw.

mvg Franky

hb4

hb8

hb3

hb4

HB6