P
 •  Topgebruiker

Tulipière

4

Een rechthoekige tulipière met klassieke figuren bijgestaan door putti.

Vraag

Op de vaas van de Grieksche A die tentoongesteld is in the metropolitan in NY zie je een vergelijkbaar decor. Ik kwam deze tulipière vandaag toevallig tegen op een veilingswebsite en ik vroeg me af of dit ook Delfts aardewerk is?

Afmetingen
29,5cm hoog
Collectie
publiekscollectie

Reacties 4

Hierbij wat duidelijkere foto's, ik vond zelf dat het te gedaitalleerd was om een Franse namaak te zijn:

 

Hier een foto van de vaas uit het museum:

De import van Wanli-porselein – de Wanli-keizer regeerde van 1572 tot 1620 – inspireerde Nederlandse pottenbakkers om hun producten na 1620 te moderniseren. Ze pasten uitbundige patronen toe op hun borden, kommen en kannen in navolging van Chinese decoratieve motieven. Dit resulteerde in een fascinerende mix van geleende boeddhistische symbolen, bijbelse taferelen en Nederlandse landschappen.

dit lijkt mij inderdaad Delft te zijn en wel als onderdeel (onderstel) van een tulpenvaas .

tulpenvaas

groet Franky

Als antwoord op door PatrickW375

Inderdaad Patrick, zou super geweest zijn ! Het  lijkt mij dat alle etages afzonderlijke stukken zijn wat gevaarlijk is voor breuk uiteraard. Anderzijds ik vermoed dat als een stuk brak dit kon worden vervangen. 

Ik vond nog een afbeelding van twee zeer hoge pyramide vazen die JVL gemerkt zijn. (Jan van der Laan ) Het is niet echt duidelijk of ze van zijn periode bij 't Hart of de drie klokken zijn. Als ik het goed zie is het stuk onderaan uit één geheel met daarboven acht afzonderlijke stukken.

't Hart was een minder bekende plateelbakkerij waarin aan het eind van de 17de eeuw het werk van van der Laan veel betekenis moet hebben gehad. 

twee zeer hoge pyramide vazen

Groet Franky