Kunstmuseum Den Haag

Kan in de vorm van een aap

0

De schenkkan is gemodelleerd in de vorm van een drinkende aap, die op een rotsachtig voetstuk zit met een driekantige hoed op zijn kop. Daarvan is de pluim afneembaar en fungeert als stop van de kan. Het beest brengt een tussen de poten geklemde beker naar zijn bek dat als schenktuit dient. Het opschrift met de tot op heden niet geïdentificeerde initialen is weergegeven op een aan zijn buik bevestigd schildje. Naast meerdere kannen waaronder een 1760 gedateerd exemplaar, zijn ook gemerkte schenkkannen bekend.

Dikwijls staat op dergelijke kannen een versje dat betrekking heeft op het melkdrinken en aldus verwijst naar het gebruik van deze schenkkannen. Ook in de boedelinventaris van een Delftse winkelier (1773) worden twee 'apen zijnde melkkannen' vermeld.

De in diervorm gemodelleerde kannen kennen een lange traditie. Dergelijke voorwerpen zijn geïnspireerd op porseleinen voorbeelden uit de Kangxi periode die op hun beurt ontleend zijn aan kannen uit de Tang dynastie. Ook kende men in de zestiende eeuw uit Duitsland afkomstige steengoed kannen in bijvoorbeeld de vorm van een uil of beer. In English Delftware zijn soortgelijke, gedateerde kannen bekend die in de vorm van een zittende poes zijn gemodelleerd en stammen uit de tweede helft van de zeventiende eeuw.

Merk
1 S 7 LR 53 (in medaillon op voorzijde gedateerd)
Afmetingen
hoogte 20,1 cm diameter 13 cm
Collectie
Kunstmuseum Den Haag
Code
400787
Herkomst
legaat, onbekend
Unieke code
Kunstmuseum Den Haag 0400787