Kunstmuseum Den Haag

Een tweetal kannen

Delft, 1687-1701

De twee aan Europese, zilveren modellen ontleende schenkkannen zijn identiek gevormd met een slanke hals, wijde tuit, brede schenklip en een sterk gebogen in een mascaron eindigend handvat. De hals en het onderste deel van de eivormige buik zijn met in reliëf uitgevoerde knerren versierd, een aan het plastische metaaldrijfwerk ontleend stijlmotief. Het naar Oosters voorbeeld gedecoreerd middendeel is met bloem- en vogeldecoraties beschilderd. De overige Westerse versieringselementen bestaan uit gestileerd krulwerk, arabesken en een brede, van de schouder op de buik overgaande, lambrequinrand. Deze rand is in vultechniek met gestileerd bloem- en bladwerk gedecoreerd. Op de schouders tonen zes medaillons afwisselend de afbeelding van een haan en een vos. Twee in reliëf aangebrachte horizontale ribbels rondom de boven- en onderzijde van de buik accentueren het deels onbeschilderde middendeel. Bij het aanbrengen van de decoratie is echter geen rekening gehouden met deze scheiding.

Gelijkvormige zilveren schenkkannen al of niet met bijbehorende schaal uit de eerste helft van de zeventiende eeuw van Nederlandse makelij zijn geen zeldzaamheid. Of deze twee kannen ooit voorzien waren van een bijbehorende schotel is onbekend.

Plateelbakkerij
Plateelbakkerij De Grieksche A, eigenaar Adrianus Kocx [1687-1701]
Productieplaats
Delft
Merk
merk op onderkant geschilderd in onderglazuur blauw. ; AK ; AK van Adrianus Kocx (1686-1701) plateelbakkerij De Grieksche A.
Merk
Datering
1687-1701
Materiaal/techniek
tinglazuuraardewerk (faience) beschilderd in kobaltblauw
Materiaal
tinglazuuraardewerk (faience) beschilderd in kobaltblauw
Herkomst
1904 legaat Kunstmuseum Den Haag ; -1904 mr. A.H.H. van der Burgh
inventarisnummer
0400464
Creditline
Kunstmuseum Den Haag