Kunstmuseum Den Haag

Terrine met deksel en onderschotel

0

De terrine met deksel heeft een bladvormige onderschotel. Deze schotel en het komgedeelte in de vorm van een kool zijn in reliëf uitgevoerd. Op de deksel is op naturalistische wijze een ineengedraaide vis gemodelleerd die op zijn beurt een visje in zijn bek houdt. De omhoogstaande staart dient als knop. Delftse terrines met een uit blad opgebouwde kom hebben ook wel deksel met andere plastische decoraties.

Allerlei variëteiten zijn bekend van dit type terrine die zowel met een bladvormig als glad uitgevoerd kommodel door diverse bakkerijen werd vervaardigd. Uit de productieperiode van Pennis is zelfs een exemplaar bewaard gebleven met een deksel die uit twee opgerolde vissen bestaat. Dergelijke meesterstukken werden ook op de markt gebracht door bijvoorbeeld Johannes van Duijn van bakkerij De Porceleyne Schotel.

Op een andere manier werden visdecoraties eveneens vormgegeven. Zo maakte De Twee Scheepjes een onderschotel m,et een rechthoekig vlootje dat met een mandstructuur is uitgevoerd, terwijl op de deksel vijf plastisch gevormde vissen prijken.

Uit bakkerij De Metaale Pot bezit het Gemeentemuseum Den Haag weer een ander stel terrines, namelijk twee op bladvormige schotels geplaatste platte kommen in de vorm van een opgerolde vis. Voor zover bekend werden slechts in Delft dergelijke visvormen vervaardigd. Schaaltjes in de vorm van een vis of met een decoratie van bijvoorbeeld een haring maakte men in deze periode ook.

Merk
AP (op achterkant schotel en onderkant terrine, binnenkant deksel)
Merk
Afmetingen
hoogte 14,9 cm diameter 14 cm diameter 18,5 cm
Collectie
Kunstmuseum Den Haag
Code
400854
Herkomst
legaat, 1904
Unieke code
Kunstmuseum Den Haag 0400854