Kunstmuseum Den Haag

Bloempot met bloemdecor

circa 1750 - circa 1780
0

De op een ingesnoerde voet gemodelleerde bloempot met een gat in de bodem is vierkant uitgevoerd met twee voluutvormige handgrepen. De buitenzijde is bedekt met een bruin fond waarin bloempatronen zijn uitgespaard. Deze decoratie is op haar beurt in blauw uitgewerkt. Gelet op vergelijkbare bloempotten die bekend zijn met een onderschotel mogen we veronderstellen dat dit exemplaar oorspronkelijk eveneens was uitgevoerd met een onderschotel. Het gebruik daarvan is vanwege de geperforeerde bodem noodzakelijk om overtollig gietwater in op te vangen.

Het bruine fond dat is aangebracht in de laag tinglazuur, zien we bij diverse andere Delftse objecten toegepast, bijvoorbeeld bij een stel koeien, op kommen, kopjes met schotels en op kaststellen. Deze kleur zal ongetwijfeld zijn ontstaan onder invloed van Chinees porselein uit de jaren dertig van de achttiende eeuw waarbij men brons, hout of bamboe imiteerde. Voor het Delfts wordt deze kleur tegenwoordig ook wel aangeduid met de term ‘chocolade' of ‘capucijner' bruin. Deze laatste term treffen we overigens al aan in een boedelinventaris van bijvoorbeeld plateelbakkerij De Paauw uit 1725. Aan de beschrijving van de voorwerpen wordt naast de maat dikwijls een kleuraanduiding toegevoegd. In de lijst maakt men bijvoorbeeld melding van ‘capucijner' potten, broden en koppen die naast allerhande in blauw uitgevoerde goederen deel uitmaken van de bedrijfsvoorraad. Gezien de door ons gehanteerde, ingeburgerde term van het ‘capucijner' bruin is het niet ondenkbaar dat men in 1725 met deze term reeds het bruin gekleurde goed aanduidde.

Dit type bloempotten in Delfts aardewerk voldeed aan het toen heersende, internationale modebeeld. Uit buitenlandse faience centra zoals Nevers en Rouen zijn bloempotten bekend die eveneens met gaten en ook wel met een onderschotel zijn uitgevoerd. Naast de vervaardiging van dergelijk sierlijk gebruiksgoed in faience, had de klant de keuze uit exemplaren van Europees porselein. In het midden van de achttiende eeuw vervaardigde de porseleinfabriek van Sevres zelfs bloempotten die waren gevuld met porseleinen bloemen en een artikel met de naam 'vases hollandais' (circa 1757). De verhoogde voet van dat model, waarbij bovendien in de zijwand openingen zijn aangebracht, lijkt de onderschotel te vervangen

Merk
figuratief teken van een bijltje (op onderkant)
Datering
circa 1750 - circa 1780
Afmetingen
hoogte 11,8 cm breedte 15,3 cm diepte 10,1 cm
Collectie
Kunstmuseum Den Haag
Code
400776
Herkomst
legaat, 1904
Unieke code
Kunstmuseum Den Haag 0400776