Kunstmuseum Den Haag

Vaas met Kangxi-decor

0

Het achtwandige platte vaasje is aan de voor- en achterzijde versierd met een in een langwerpig vlak uitgevoerd bloemdecor. Het daartussen aangebrachte, deels in vultechniek weergegeven decor is Oosters van karakter. Zowel het model van het vaasje als de decoratie zijn ontleend aan voorbeelden van het Oosters porselein.

Wellicht behoorde dit object tot een serie van voorwerpen die als klein siergoed op de markt werd gebracht. Het Gemeentemuseum Den Haag bezit een ander smal, O gemerkt vaasje met eveneens een in vakken uitgevoerd patroon, in dat geval met een polychroom hartmotief.

Tevens leverde de bakkerij van Van Lockhorst Delfts aardwerk met een bij uitstek Westers karakter en blijkt hij van alle markten thuis. Zo springt zijn in blauw gedecoreerde productie van wapengoed in het oog. Gezien het alliantiewapen vervaardigde hij serviesgoed voor het in 1698 in het huwelijk getreden echtpaar prins Leopold de Lorraine (overleden 1729) en Elisabeth-Charlotte d’Orleans, een nicht van koning Lodewijk XIV (1638-1715). Afgezien van het feit dat de zoon van de prins, Charles de Lorraine, gouverneur-generaal was van de Zuidelijke Nederlanden, is het niet ondenkbaar dat dergelijke bestellingen het gevolg waren van zijn reeds genoemde handelscontacten met onder anderen in Parijs gevestigde kooplieden (Deel II, 307).

Merk
IVL 1 124 (op onderkant)
Merk
Afmetingen
hoogte 16 cm breedte 5,7 cm diepte 3,6 cm
Collectie
Kunstmuseum Den Haag
Code
400572
Herkomst
legaat, 1904
Unieke code
Kunstmuseum Den Haag 0400572