Kunstmuseum Den Haag

Schaal met deksel

Delft, 1724-circa 1745
0

De ovale, diepe schaal met bolle deksel heeft een vlakke bodem en rechtstandige wand met twee mascarons als handvat. De decoratie op de kom en deksel waarvan de rand bruin is gekleurd, bestaat uit horizontale rijen van met bloemen gevulde vakken. De scheiding tussen deze rijen wordt gevormd door banden met servetwerk. Als knop heeft de deksel een bekroning van een exotisch aandoend reptielachtig dier. Plastisch gevormde beesten worden ook op andere faience modellen aangetroffen. Zo sieren vogelachtige handgrepen twee CK gemerkte bloemenhouders (objectnr. 0400519).

Van dit schaalmodel met vlakke bodem en rechtstandige wand is vooralsnog geen ander CK gemerkt exemplaar bekend. Het naar Kangxi porselein ontworpen vakpatroon komt echter wel voor, bijvoorbeeld op andersoortige CK gemerkte voorwerpen, zoals op een bord en schotel. Dat duidt op de mogelijkheid dat de klant diverse modellen meet eenzelfde motief kon uitzoeken om op die manier uiteindelijk een samenhangend geheel of zelfs een servies te formeren. Bij andere decors zoals het bloemenmand- of hartenmotief was dat eveneens het geval. Het zijn decoratieschema’s die omstreeks de jaren twintig van de achttiende eeuw opkomen en gelet op de afgebeelde merken bij een aantal bakkerijen op alle mogelijke modellen werden toegepast.

Dikwijls treffen we bovendien dezelfde patronen aan op goederen van andere bakkerijen. Zo staat hetzelfde vakpatroon als dat van onze ovale schaal op een groot formaat schotel uit bakkerij De Witte Ster. Gezien het figuratieve teken van een ster en de initialen CB is dat exemplaar gemaakt in de productieperiode van Cornelis Brouwer (1724-1738). Ook ongemerkte voorwerpen met dit patroon zijn bekend, zoals een zoutvat in de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag (objectnr. 0400573).

Productieplaats
Delft
Merk
CK 2 3 17 op onderkant schaal van eigenaar Cornelis Koppens (1724-1757) plateelbakkerij De Metaale Pot, 17 op binnenkant deksel
Merk
Datering
1724-circa 1745
Materiaal/techniek
aardewerk met tinglazuur, grootvuurtechniek (polychroom: blauw en bruin)
Afmetingen
h. 19 cm bb. 30,3 cm d 31,4 cm
Collectie
Kunstmuseum Den Haag
Code
400564
Herkomst
legaat mr. A.H.H. van der Burgh, 1904
Literatuur

Deel II 2001, cat.nr. 110

Unieke code
Kunstmuseum Den Haag 0400564