Kunstmuseum Den Haag

Bord met Chinoiserie-decor

Delft, circa 1725-1750

De achterkant van het zonder standring uitgevoerde bord heeft een vlak middendeel en een enigszins bollopende wand met concentrische cirkels. De voorzijde toont een onbeschilderde band op de vertreding. De randdecoratie van servetwerk wordt onderbroken door met gestileerd bloemwerk opgevulde cartouches. Deze florale opvulling van dit type randen is een variatie op het Oosterse perzikmotief dat in navolging van het Kangxi porselein werd toegepast.

Het middenvlak toont het op Delfts aardewerk dikwijls afgebeelde mythologische beest kylin, bijvoorbeeld op een 1721 gedateerde schotel uit plateelbakkerij De Roos (OCE-1904-0149). Het betreft een motief dat ontleend is aan stijlornamenten van onder meer het “famille verte” van het Kangxi porselein.

Op het hier besproken bord is de kylin geplaatst temidden van een druk blad- en bloempatroon. Een soortgelijk decor gebruikte de Delftse plateelschilder in navolging van het Kangxi porselein bij de weergave van draken. Zo is op een vroeger uitgevoerd tweetal kalebasvormige flessen een voorstelling van een floraal patroon met het draakmotief afgebeeld (OCE-1904-0011). Een in blauw uitgevoerde afbeelding op een ongemerkt, maar wel 1720 gedateerd bord, toont zowel een draak als een kylin. Op dit gedateerde exemplaar zijn beide beesten weergegeven temidden van een florale decoratie met een vogel, insecten en bamboestengels.

Productieplaats
Delft
Merk
merk op achterkant ; D 10 ; onbekend
Merk
Datering
circa 1725-1750
Materiaal/techniek
tinglazuuraardewerk (faience) veelkleurig beschilderd in blauw, geel, groen, mangaan en roodbruin
Materiaal
tinglazuuraardewerk (faience) veelkleurig beschilderd in blauw, geel, groen, mangaan en roodbruin
Afmetingen
diameter 22,7 cm ; hoogte 2,5 cm
Literatuur
Van Aken-Fehmers 2001, II, cat.nr. 113
inventarisnummer
0400151
Creditline
Kunstmuseum Den Haag