Museum Arnhem

potpourrivaas

Delft, 1686 - 1701
0

Bolvormige potpourrivaas met standring, smalle cilindrische bovenrand en deksel. Lichtblauw met zwarte trek op lichtblauw fond. Chinees decor: om buik pauw op rots onder bloeiende struiken temidden van bloemtakken en vogels. Om schouder rand van Frans punt- met bladmotief, daarboven rand van driehoeken. Deksel gedecoreerd met rand van driehoeken, rondjes en arceringen.

In een potpourrivaas worden gedroogde bloemblaadjes met geurstoffen gestopt. Via de gaatjes verspreiden de geurstoffen zich. Dergelijke vaasjes met deze functie zijn al bekend uit de zestiende eeuw, gemaakt in het Turkse Iznik voor de Italiaanse markt.In verband met het bepalen van het gebruik van dit voorwerp ten behoeve van de tentoonstelling '300 Jaar bloemenvazen van Delfts, Fries en ander Europees aardewerk' in 2007 in Gemeentemuseum Den Haag is de conclusie getrokken dat deze vaas hoogstwaarschijnlijk geen 'bloemenvaas' is om bloemen in te steken, maar een potpourrivaas (reukvat). In de lijst van het legaat van Willem F. baron van Verschuer uit 1922 wordt de vaas ook al omschreven als 'reukvat met deksel'.

Plateelbakkerij
De Grieksche A
Productieplaats
Delft
Merk
onderzijde, in blauw geschilderd: AK ineengeschreven (Adrianus Kocx, eigenaar De Grieksche A, 1686-1701)
Datering
1686 - 1701
Materiaal/techniek
aardewerk, tinglazuur
Afmetingen
geheel: hoogte 10 cm
geheel: diameter 12.8 cm
Collectie
Museum Arnhem
Code
AB 8293
Herkomst
Langdurig bruikleen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 1922
Legaat, Verschuer, Willem F.K. van, 1922
Literatuur
lit. Eliƫns, Titus, Delfts aardewerk, Geschiedenis van een nationaal product, deel IV. Vazen met tuiten. 300 jaar pronkstukken/Dutch Delftware. - p. 235, afb. 2
Unieke code
Museum Arnhem AB 8293