Museum Arnhem

schotel

Delft, 1720 - 1745
0

Eén van twee ronde, gewelfde schotels ('pannenkoek') met verhoogde rand. Blauw met blauwe trek op wit fond. Decor: in het midden binnen drie concentrische cirkels een koopvaardijschip op zee met wolkenlucht. Aan weerszijden van het schip aan de horizon drie zeilschepen. Op de achtersteven van het schip de letters DPW. Onder de voorstelling staat: 'Doede Pieters Wijnbergs'. Rand gedecoreerd met Lodewijk XIV ornament van lambrequinmotieven met halve rozetten. Achterzijde: concentrische cirkels.

Borden van Delfts aardewerk met een voorstelling van een koopvaardijschip komen vaker voor. Door de vermelding van een naam kunnen we iets meer over het schip te weten komen. Doede Pieters Wijnbergs was als Amelandse schipper actief in de Oostzeehandel. Behalve op Dantzig voerde hij tussen 1721 en 1747 met de koopvaardijschepen De Wijnberg en De Jonge Wijnberg vanuit Amsterdam vooral op Vyborg en Narva in het oostelijk deel van de Finse Golf, meestal twee keer per jaar. Indien hij Archangelsk in het noordwesten van Rusland aan de Witte Zee aan deed, gebeurde dat hoogstens een keer per jaar. Op 23 augustus 1723 vertrok hij uit Amsterdam met een schip vol suiker, peper en haring naar Dantzig. Op de terugvaart nam hij rogge mee. Ook zijn familie Pieter Wigle en Klaas Pieters Wijnbergs voerden met koopvaardijschepen naar dezelfde bestemmingen. De borden hebben tot een reeks dezelfde borden behoord. Aronson Antiquairs had in 2011 twee andere borden in zijn collectie.

Plateelbakkerij
onbekend
Productieplaats
Delft
Merk
onderzijde, in blauw geschilderd: D / liggend streepje / 8
Datering
1720 - 1745
Materiaal/techniek
aardewerk, tinglazuur
Afmetingen
geheel: hoogte 2.6 cm
geheel: diameter 26.6 cm
Collectie
Museum Arnhem
Code
AB 8493b
Herkomst
Langdurig bruikleen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 1922
Legaat, Verschuer, Willem F.K. van, 1922
Literatuur
ref. Aronson, Robert, Dutch Delftware : In the eye of the beholder, perspectives on Dutch Delftware - p. 76,77, cat. nr. 41
Unieke code
Museum Arnhem AB 8493b