Gebakschaal

6

Gebakschaal

Afmetingen
hoogte 10 cm, breed, 20 cm
Collectie
publiekscollectie
Unieke code
Privé collecties

Reacties 6

Vermoedelijk is deze schaal op voet geproduceerd door plateelbakkerij Flora. De productie startte in 1945 in Gouda en werd vanaf 1980 in Hardenberg voortgezet. In 1989 werd de fabriek door Goedewaagen (Nieuw-Buinen) overgenomen.

In de jaren ’80 werd door Flora een gekroond merk met het onderschrift ‘handwerk’ toegepast op keramiek waarvan de decoratie niet handgeschilderd is, maar met behulp van een zeefdruktechniek is aangebracht.

Dit is werk, althans het schilder- en zeefdrukwerk, van Antonie Gerardus (Ton) de Kruijf (Utrecht, 1926), was plateelschilder bij Kunstaardewerkfabriek Regina te Gouda en bij  Plateelbakkerij Tiko te Gouda, in de jaren 55/56 van de vorige eeuw werkte hij voor de Verwoerd workshop te Gouda, volgens Leo Verwoerd werd hij daarna leraar aan een middelbare school te Leiden, hij zou daar les in kunst gegeven hebben (tekenleraar?). Hoe of wat en wanneer hij dit werk gemaakt heeft is onbekend, het weinige werk wat bekend is heeft steeds deze afmerking door middel van zeefdruk, het heeft dus niets met Flora van doen, groet, jvdh.

Er zijn wat gegevens van Ton de Kruijf boven water gekomen die ik u graag doorgeef. Anthonie Gerardus (Ton) de Kruijf (Utrecht 5 augustus 1926 – 23 mei 2014 Leiden), werkte als plateelschilder bij Kunstaardewerkfabriek ’Regina – Van der Want en Barras’ te Gouda en bij Plateelbakkerij ’Tiko’ in Gouda, waarna hij in 1955/56 bij de workshop van Cornelis Verwoerd in Gouda ’steentjes’ heeft geschilderd, bestemd voor sieraden, nadien een eigen atelier gestart waar hij schilderde en ook de glazuurbrand verrichtte in Cabauw (buurtschap, 700 inwoners) van gemeente Lopik, provincie Utrecht, bij zijn aardewerk voegde hij een certificaat, dat het handgeschilderd was. De biscuit, het eenmaal gebakken aardewerk, betrok hij van elders. Daarna werd Ton de Kruijf tekenleraar, het gezin verhuisde naar Leiden, de Leidse Courant van 9 maart 1965 vermeldt: Gevestigd in Leiden tussen 24 febr. en 3 maart 1965, A. G. de Kruijf en familie, tekenleraar, Jac. Catslaan 75. Van 5 dec. 1985 tot 1 januari 1986 exposeerde Ton de Kruijf met aquarellen in Holyday Inn, Haagse Schouwweg 10 te Leiden. Er is ook aardewerk van hem bekend waarbij hij zeefdruk en penseelwerk heeft toegepast maar waarop hij het merk met zeefdruk heeft geplaatst zoals op het certificaat staat, dat het handgeschilderd is, wat in feite onjuist is. Hierbij wat afbeeldingen van z'n certificaat en een afbeelding van een ''steentje'' in een sieraad wat hij geschilderd heeft bij de Verwoerd workshop. Zijn werk en merk wordt op deze site gesteld als zijnde van Flora, wat dus onjuist is, groet jvdh.''''

Verdict:

  • Not Delftware

Analysis:

  • Not made in Delft The term Delftware is only used for earthenware actually produced in Delft. Read more

Merk:

  • A.G. de Kruyf

Eens met Jan van den Heuvel, dank voor de opheldering!