Delfts aardewerken beschilderde juwelendoosje

4

Delfts aardewerken beschilderde juwelendoosje met prachtige beschildering

Vraag

Ik zag dit prachtige doosje voorbij komen op een veiling. Deze werd aangeduid als 19de eeuw. Ik heb een tijd online gezocht naar het merkteken maar kon enkel een paulus verburgh vinden die een merkteken PVB gebruikte. Deze was actief rond 1750. Dus dit zou niet kloppen mbt de datering. Ook ben ik benieuwd naar wat de nummers onder het merkteken betekenen.

Afmetingen
20cm x 14cm
Collectie
publiekscollectie

Reacties 4

Beste,

Het doosje is dan ook niet origineel Delfts maar een kopie met een vals merk, dit soort vervalsingen werden vaak in Noord-Frankrijk gemaakt. De kleuren blauw kloppen bijvoorbeeld niet en het merk zelf is ook duidelijk nep.

Mvg, Patrick

In reply to by franridd

Ik volg Patrick volledig. De werken van Paulus verburg zijn veel verfijnder en hij werkte met donkere kleuren. Hij was onder andere meester plateelshilder bij de vergulde blompot vanaf 1759 tot ongeveer 1806 en signeerde meestal met BP. Het (valse merk ) lijkt gebaseerd op de signatuur van Pieter van Doorne van de porceleyne fles. Hij signeerde met PVD in ongeveer dezelfde opzet.

Onderaan een werk van Paulus Verburgh +- 1770

mvg Franky

pvd

paulus verburgh

Verdict:

  • Not Delftware

Analysis:

  • Not made in Delft The term Delftware is only used for earthenware actually produced in Delft. Read more
  • Hand-painted An important characteristic of authentic Delftware is that it is hand-painted. Printing techniques do not occur on this earthenware. Read more
  • Forged mark In the 19th century, a financial incentive arose to sell more new earthenware as antique Delftware, sometimes even bearing forged Delft factory marks. Read more

Beste Frank,

Dit doosje is inderdaad een vervalsing, vermoedelijk uit de (vroege) eerste helft van de 20ste eeuw.