1 groot serveerbord en 5 kleine bordjes, 6 hoekig
Vraag
Ik weet dat dit niet van Aardewerk is, maar van Delft glas. Ik kan hier echter niks over vinden.
Ik ben nieuwsgierig naar de achtergrond van dit glazen setje
Kunt U me doorverwijzen?
Dank!
Afmetingen
5 x 10 cm
1x 22 cm
1x 22 cm
Collectie
publiekscollectie
Reacties 1
Handgeschilderde glazen borden met Delftsblauw-achtige decoratie zijn meestal gemaakt in de late 19e of vroege 20e eeuw, en werden geproduceerd door verschillende glas- en aardewerkfabrieken, vaak als decoratief werk voor de toeristenmarkt of als luxeproducten.
Daar het woord "glass" met dubbele S wijst op buitenlandse productie of export. Het bord is vermoedelijk vervaardigd tussen 1920 en 1950, mogelijk in Nederland , Duitsland, of Tsjechië voor de souvenir- of exportmarkt.
Een paar mogelijke Nederlandse producenten zijn:
Leerdam Glasfabriek (Koninklijke Glasfabriek Leerdam). Verschillende kleine glaswerkplaatsen: In bijvoorbeeld Amsterdam of Maastricht werden in opdracht ook glazen objecten met Delftsblauwe motieven beschilderd, soms door zelfstandige schilders.
Het is ook waarschijnlijker dat glazen borden met Delfts decor niet uit een fabriek kwamen, maar door individuele schilders of ambachtelijke ateliers zijn gemaakt. Vaak signeerden deze kunstenaars hun werk met initialen of monogrammen, wat herkomstonderzoek moeilijk maakt. Ook hier zijn de initialen mij onbekend.
4. Duitse en Tsjechische producenten
In de meeste gevallen zijn deze glazen borden helemaal niet Nederlands, maar bijvoorbeeld in Bohemen (Tsjechië) of Bayern (Duitsland) geproduceerd en imiteerden zij het populaire Delftsblauw voor de export.
Waar het aardewerk geglazuurd wordt/werd is bij glastechniek een andere techniek gebruikt omdat gewoon glazuur niet werkt op glas.
Emaille-schildering (glasemail)
Emailverf bestaat uit fijngemalen glaspoeder gemengd met pigmenten en een medium (zoals olie of gom). Het ontwerp wordt met de hand op het glas geschilderd, en daarna in een oven ingebrand op lage temperatuur (rond 500–600 °C), zodat het zich aan het oppervlak hecht. = slijtvast en lijkt op glazuur.
Koudschildering (cold painting)
De verf wordt zonder hittebehandeling direct op het glas aangebracht. = niet slijtvast
Bij uw bord lijkt het te gaan om emaille-schildering:
De kleuren zijn helder en goed gehecht.
De lijnen tonen penseelwerk, wat op handwerk wijst.
Geen zichtbare slijtage of schilfering zoals bij koudschildering.
mvg Franky
Add new comment
Only logged in users can post comments
Log in or register to post comments