Beschilderd bord

11

Het bord is er één uit een serie van vijf verschillende voorstellingen.

Vraag

Wie is de ontwerper, hoe oud is het bord. Wat beeld de voorstelling uit.

Collectie
publiekscollectie

Reacties 11

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer
  • Nieuwere productietechniek Na 1850 ontwikkelen fabrieken in binnen- en buitenland efficiëntere, goedkopere productietechnieken. Dit aardewerk valt buiten de scope van deze site. Lees meer
  • Handbeschilderd Een belangrijk kenmerk van authentiek Delfts aardewerk is dat het handgeschilderd is. Druktechnieken komen op dit aardewerk niet voor. Lees meer
  • Vals merk In de 19de eeuw ontstaat een financiële prikkel om recenter gemaakt aardewerk te verkopen als antiek Delfts aardewerk, soms zelfs voorzien van valse Delftse fabrieksmerken. Lees meer

Beste Robert, dit is geen reproductie. Het is een erfstuk. Vandaar dat ik zeker weet dat het oud is. Na wat speurwerk heb ik het vermoeden dat het weg komt van de porceleyne byl.

Als antwoord op door Ans@62

Geachte Ans@62,
Mag ik u verzoeken nog een foto te plaatsen van de gehele achterkant en ook van de proenafdrukken; waarschijnlijk drie plekjes in de rand op de achterkant die op beschadigingen lijken? Daar ik niet op de beelden kan inzoomen zou een detail foto ook handig zijn. Ik kijk dan graag nog een keer. 
Met vriendelijke groet. 

Als antwoord op door Robert Aronson

Beste Robert, zou u nogmaals naar de foto's willen kijken. Het merkteken is een bijltje aan de rand staat een v met twee stipjes. Als keramist kan ik zien dat het handgeschilderd is en geen afdruk.

Helaas ben ik nu helemaal overtuigd. Het betreft een reproductie. Misschien wel ruim 100 jaar oud hoor, maar niet in Delft gemaakt en al helemaal niet in de 18e eeuw. Sorry. 

Als antwoord op door Ans@62

Beste Ans,
Wij kijken naar verschillende elementen. Op deze site is daar ook meer over te vinden; zie onder herkennen. Daarbij kijken we in het bijzonder naar de kleur blauw, het glazuur, de proen afdrukken en soms zelfs naar het gewicht. Dat laatste kan natuurlijk niet via het internet, maar de combinatie van de schildering en de hardheid van het glazuur geven al reden tot twijfel. Daarbij komt ook nog de scherpe proen afdrukken en zelfs dat kleine merktekentje, die alles bij elkaar opgeteld tot deze conclusie leiden. 
Het is lastig onder worden te brengen, maar misschien kunnen we uw bord eens naast een oud bord houden, dan worden de verschillen misschien duidelijker. 
Met vriendelijke groet.