Bonbonniere

8

Gegolfde bonbonniere

Vraag

Is dit echt Delfs blauw en zo ja uit welk jaar komt het en is er een maker bekend?

Afmetingen
Schaal is : diameter 15 cm.
Onderschaal is 5,5 cm diep

Deksel is : diameter 13 cm.
Hoogte incl knop 7 cm

Collectie
publiekscollectie
Merk

Reacties 8

Beste Corrie,

Uiteraard gemaakt in Delft bij de Porceleyne Fles. Ik vind het handschrift hier wat moeilijker te lezen maar weet u hoe lang u het al in bezit heeft? Jaarcodes staan normaal gesproken rechts onder het woord Delft en lijkt hier op A.C. Jaarcode AC is 1907 maar dat lijkt me wat te oud voor deze bonbonniere. 
Het dekseltje heeft een ander initiaal (CDE?) dan het onderstel (PA?), beide kan ik helaas niet terugvinden in deze lijst: https://royaldelft.com/wp-content/uploads/2021/02/Schilderinitialen.pdf

Mvg, Patrick

Als antwoord op door PatrickW379

Beste Patrick,

wat een zoektocht!

zelf zie ik er een Ph in staan en de AC jaarcode vond ik ook twijfelachtig.

zou zomaar ook DC kunnen zijn. Ik heb het uitvergroot en mijn man zeg duidelijk AC?...als ik op internet zoek naar dezelfde bonbonnières dan zie ik er verschillende en ook jaarcodes beginnenmet een C. alleen zijn van die stuks de deksel met hetzelfde patroon, niet zo precies geschilderd als deze. De puntjes naast de streep van de pijl zijn bij de andere deksels veel minder dan op mijn deksel.

de bonboniere is al heel lang in de familie. Mijn vader( geb 1918);werkte bij de ABN hoofdkantoor in Amsterdam en kocht voor mijn moeder regelmatig iets van Delfts blauw bij een antiek zaak.

Via mijn ouders heb ik dit stuk dus gekregen.

zelf ben ik nu 76 en wil een en ander inventariseren voor mijn kleinkinderen, die het ook mooi vinden.

misschien kan U nu verder met deze zoektocht?

Met vriendelijke groeten,

Corrie.

 

 

 

Als antwoord op door Corrie1924

Beste Petrick,

ik ben gaan kijken op uw link van initiale.

op de 3e pagina in de meest rechtse kolom staat een teken die lijkt op een Jp zonder periode er bij. De schrijf wijze lijkt voor mij erg veel op de initiaal dat er onder op mijn bonbonnière staat.

Daar staat in dezelfde schrijfstijl een JP aan elkaar met nog iets kleins ernaast. Ik lees daar een h uit.

zou dus  J.Ph kunnen zijn, of iets dergelijks. ( ik heb altijd gekalligrafeerd, en dan noem je dit een ligatuur, letters met elkaar verbonden)

Met  vriendelijke groeten,

Corrie

 

Beste Corrie,

Bedankt voor uw reactie. De blauwe sticker boven het merk wordt sinds de jaren 70 gebruikt en het feit dat het er nog redelijk nieuw uitziet denk ik dat er d.c. staat. Een wat gestileerde kleine letter d in plaats van een hoofdletter D. Dus dan zou het stuk uit 1983 komen.

Helaas kan ik de initialen niet terugvinden.

Bonbonnieres worden al sinds de vroege 20e eeuw gemaakt en dit exact model is nog steeds te koop nu dus er zullen velen in omloop zijn met verschillende jaarcodes en initialen. Het blijft handwerk dus er zal ook variatie in de beschilderingen zijn.

Mvg, Patrick

Beste Corrie,

Ik denk dat ik hem gevonden heb! Dhr J.H. Post (1950-1983). De J en P zijn inderdaad verbonden en de h is van zijn tweede naam. Zie pagina 8 in de meest linker kolom. 

Mvg, Patrick

Als antwoord op door PatrickW379

Patrick,

bedankt voor de uitkomst van deze zoektocht.

1983 zou zeker goed kunnen zijn, mijn  vader is in 1993 overleden, dus heeft nog lang mooie dingen gekocht voor mijn moeder.😊.

fijne dag, en vriendelijke groeten.

corrie

Beoordeling:

  • Delfts

Toelichting:

  • Delfts, maar na 1850 gemaakt Na 1850 verandert de productietechniek voor aardewerk bij de enige overgebleven plateelfabriek in Delft. Dit valt buiten de scope van deze website. Lees meer
  • Nieuwere productietechniek Na 1850 ontwikkelen fabrieken in binnen- en buitenland efficiëntere, goedkopere productietechnieken. Dit aardewerk valt buiten de scope van deze site. Lees meer
  • Merk van Delftse plateelbakkerij/fabriek Dankzij historisch onderzoek weten we steeds meer over de merken die Delftse plateelbakkerijen gebruikten. Benieuwd naar deze bakkerijen? Lees meer

Merk:

  • Flesje JT