Kunstmuseum Den Haag

Theebus met deksel

circa 1725 - circa 1750
0

Dit theebusje maakt deel uit van een stel. Deze twee nagenoeg identiek uitgevoerde rechthoekige theebussen hebben afgekante hoeken en een cilindrische hals met stop. In de in vultechniek uitgevoerde decoratie van krullend blad- en bloemwerk zijn aan de voor- en achterzijde twee vakken opgevuld met een in Oosterse stijl weergegeven bloeiende struik, een vogel en insecten. De stoppen vertonen een geometrisch bloem- en krulpatroon. Het A:D:V. merk is vooralsnog niet te identificeren. Wel is dit merk te koppelen aan plateelbakkerij De Porceleyne Schotel. Apothekerspotten vertonen namelijk naast het IP fabrieksmerk van eigenaar Jan Pennis (1724-1764) tevens soms het hierboven vermelde A:D:V. merk.

De twee theebusjes zijn een voorbeeld van sierlijk gebruiksgoed dat past binnen de Delftse traditie van dit type product. Naast fraai met goud uitgevoerde en soms gemerkte exemplaren, zijn gedateerde theebusjes bewaard gebleven. Zo is een polychroom (grootvuur) exemplaar 1702 gedateerd en toont een in blauw gedecoreerd stel theebussen de datering 1723. In een latere periode werden bij bakkerij De Klaauw in geel gedecoreerde exemplaren vervaardigd.

De verfijnde beschildering van dergelijke objecten geeft aan dat het telkens weer kleinoden betreffen die een belangrijke sierfunctie vervullen.

Merk
A:D:V. (op onderkant busje)
Datering
circa 1725 - circa 1750
Afmetingen
hoogte 15,1 cm breedte 9,3 cm diepte 5,7 cm
Collectie
Kunstmuseum Den Haag
Code
400515
Herkomst
legaat, 1904
Unieke code
Kunstmuseum Den Haag 0400515