Vaas met drie tuitjes

De vaas met een conische standring heeft een trechtervormige hals met horizontale rand. Halverwege de romp zijn op gelijke afstanden van elkaar drie openingen aangebracht in de vorm van miniatuurvaasjes. Het object bestaat uit gebakken kiezelaardewerk en heeft op de schouder en hals een ingegrifte, florale decoratie onder turkooisgroen glazuur dat boven de standring in druppels eindigt.

Aan het eind van de grootste bloeiperiode van de keramiekproductie, die islamitisch Iran heeft gekend (eind twaalfde-begin dertiende eeuw) is dit type vaas in opkomst en wordt dan eveneens uitgevoerd in andere, meer kostbare technieken. Vooral bekend zijn exemplaren met enerzijds een beschildering in metaalluster, anderzijds met een veelkleurige emailbeschildering in de minaï of haft rang techniek (zeven kleuren) op het geglazuurde oppervlak of in een combinatie van beide technieken (Watson). De meest frappante voorbeelden met een metaalluster beschildering zijn vrijstaande keramische figuren zoals kamelen en rammen die zo’n vaas op de rug dragen of zelfs rondom het lichaam voorzien zijn van miniatuurvaasjes (Watson; Grube).

De modellen met tuiten in combinatie met de toegepaste, bijzondere decoratietechnieken doen een exclusieve bestemming voor deze bloemenhouders vermoeden, zoals het schikken van welriekende bloemen in het interieur van de gegoede middenklasse in de Nabije Oriënt.

Het systeem van meerdere miniatuurtuiten komt ook wel voor bij kommen die dienden om de melk van de room te scheiden (Teske, cat.nr. 56).

Een tweede bloemenhouder in de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag, eveneens afkomstig uit Iran, vertoont een blauwzwart bloemdecor en dateert waarschijnlijk uit de achttiende-negentiende eeuw (afb. 1). Hoewel uitgebreid onderzoek nodig is alvorens te kunnen concluderen dat van een ononderbroken traditie kan worden gesproken, is wel duidelijk dat het model behoudens afwijkingen in vorm en decoratie, ook na de Safavidische periode (zestiende-zeventiende eeuw) in gebruik is gebleven (zie cat.nr. 1.03).

Code
405119
Unieke code
Kunstmuseum Den Haag 0405119