Reacties 2

Gelet op het merk met een flesje en de initialen JT is de schotel geproduceerd door De Koninklijke Porceleyne Fles te Delft. De jaarletters AN duiden op 1918 als datering. De schildersignatuur (VD, of VDH, PD?) is op de foto niet scherp genoeg afgebeeld om te identificeren. Een overzicht van de signaturen treft u in de publicatie ‘Delfts aardewerk. Geschiedenis van een nationaal product. De Porceleyne Fles’, deel 3, Zwolle/Delft (Gemeente Musea Delft) 2003, pp. 236-245. De betekenis van het nummer 20 is ons onbekend, hierover kunt u mogelijk informatie inwinnen bij De Porceleyne Fles (www.royaldelft.nl).

De afbeelding en inscriptie van de advocaat op de voorzijde zijn afkomstig uit de publicatie ‘Spiegel van het menselyk bedryf’ uit 1694 van Jan Luyken (1649-1712). Hierin is een overzicht te vinden van allerlei zeventiende-eeuwse beroepen. De pagina van de advocaat kunt u online terugvinden, bv. via: http://www.geneaknowhow.net/in/beroepen/luyken/advocaat.html

In Luyken’s ‘Het Leerzame huisraad’ uit 1711 is een afbeelding opgenomen van een interieur verfraaid met keramiek met het onderschrift ‘Het porselyn, ’t is maar een vertooning’(118, voor de afbeelding zie: Delfts aardewerk. Geschiedenis van een nationaal product, deel 1, 1999, p.30, afb. 3).

Dit bordje is geschilderd door J.B.J. van der Horst (1883-1918 bij de Porceleyne Fles). Zijn hier gebruikte monogram is: VHD.

Het bordje behoort tot de collectie van Loes & Nico en wordt momenteel gerestaureerd door Petra Bochove in Den Haag.